Dato: 05-10-2009 Emne: Svampe

Opgravning og svampeangreb på bøg

Spørgsmål

Opgravning 2007 rundt om bøgetræ, som kan anes i venstre side af foto.
Opgravning 2007 rundt om bøgetræ, som kan anes i venstre side af foto.

Vi har opdaget svampe ved foden af en stor, meget smuk gammel bøg. Kronen er så småt begyndt at se lidt tyndløvet ud. For to år siden gravede hotellet ved siden af projektører ned rundt om bl.a. dette træ. Vi blev ikke informeret, før det var for sent, og de havde selvfølgelig aldrig fået tilladelse til det.

Jeg har vedhæftet nogle billeder taget i 2007 af gravearbejdet, samt af træet, som det ser ud i år med svampe på. Tror du, svampeangrebet kan skyldes dette gravearbejde? De gravede hele vejen rundt om træet i 60-70 cm dybde.

Det er blot fordi jeg undrer mig over, at det store træ, som har stået der i så mange år, og som vel egentlig burde have mange år igen, lige pludselig viser svaghedstegn. Derfor slog det mig, at det kunne skyldes gravearbejdet.

Kan du bekræfte, at der er tale om kæmpeporesvamp? Har opgravningen for to år siden haft betydning ? Vil du anbefale fældning?

Svar

Foden af bøgetræ med frugtlegemer
Foden af bøgetræ to år efter opgravning, der sidder frugtlegemer mellem rodudløb.

Det er ganske rigtigt kæmpeporesvamp (Meripilus giganteus), som sidder rundt om træet. Så vidt jeg kan se, sidder svampen på flere sider af stammen, hvilket plejer at være kriteriet for at fælde, uanset om der er kronesymptomer eller ej. Hvis kronen også ser tynd ud, er min ekspertvurdering helt klart, at I bør fælde træet, også fordi det kun vil gå en vej - nemlig mod yderligere rodråd og øget risiko for væltning i fuld længde.

Hvis du nu havde sagt, at de foretaget opgravningen for 10 år siden, så havde jeg nok svaret, at disse omfattende rodsåringer helt sikkert var indfaldsvejen. Men så hurtigt breder kæmpeporesvamp sig trods alt ikke. Formentlig er den oprindelige indfaldsvej for svampen sår på rodudløb efter græsslåning.

Kæmpe-knippeporesvamp på bøgetræ
Kæmpeporesvamp på bøgetræ, som har fået svækket rodsystem af opgravning.

Derimod er jeg ret overbevist om, at træet er blevet så alvorligt svækket af den omfattende rodødelæggelse ved det pågældende gravearbejde, at et igangværende angreb i rødderne har bredt sig meget hurtigt. Og at hvis der ikke allerede havde været svampeangreb i træet, så ville der helt sikkert komme det. Så på den måde kan man godt sige, at den pågældende gravning har givet træet dødsstødet.

I skal ikke bliver overraskede, hvis der kun er svag misfarvning i stødfladen efter fældning. Det betyder ikke, at I har vurderet forkert. Det er, når man skal stødfræse, at man finder ud af, hvor meget der er spist af rodsystemet.