Dato: 13-06-2009 Emne: Svampe

Hule træer

Spørgsmål

Hvorfor bliver nogle træer hule? Det undrer mig, at det hårde kerneved forsvinder først.

Svar

Hul træstamme
Kernen er nedbrudt, mens splinten er tilbage. Dette træ er blevet hult i levende live. Foto: Simon Skov

Tak for et godt spørgsmål. Alle, der har set en reklame for vinduer ved, at kerneved holder længst. Og derfor er det rimeligt at undrer sig over at nogle gamle træer bliver hule.

Træer består kort sagt af to typer træ (=ved). Det yderste lag er splinten, hvor al vandtransport foregår. Den midterste del af stammen er kernen. Kernen består af døde celler, som ikke har transportfunktioner, men kun tjener til afstivning af træet. Når cellerne dør, aflejres en vis mængde ”konserverende” stoffer (phenoler i løvtræ og terpener i nåletræ). Splinten har som udgangspunkt et mindre indhold af disse stoffer, men har til gengæld et aktivt forsvar mod de svampe, som lever af at nedbryde veddet.

Når et træ bliver inficeret af en svamp, vil en lang række forsvarsmekanismer blive aktiveret i de levende celler i splinten, mens de døde celler i kernen ikke kan reagere aktivt. Mens træet lever, er splinten i vid udstrækning i stand til at isolere et svampeangreb og vil derfor være mere modstandsdygtig end kerneveddet. Omvendt er kernen med dens indhold af konserverende stoffer mere holdbart end splinten, når træet er dødt.