Fortolkning af elektronisk rådmåling 3
Skov & Landskab har investeret i udstyr til rådmåling i form af en PICUS© – Sonic Tomograph (se Videnblad 5.26-28). Vi er i gang med at opbygge erfaringer i brugen af dette instrument, herunder hvordan måleresultaterne skal tolkes.
Dette Videnblad giver eksempler på konkrete vurderinger, hvor visuelle symptomer og resultater fra rådmåling er brugt til at afgøre fremtiden for træer, som er flerstammede eller hule.
Konklusion
Ud fra disse og andre erfaringer med rådmåling på flerstammede træer, har vi draget følgende konklusioner:
-
Rådmåling af et hult træ giver et præcist billede af de centrale dele, mens det er vanskeligere at afgøre, hvor meget der er tilbage af splinten.
-
Der er risiko for fejlagtige resultater, når træet er tveget eller flerstammet, fordi den manglende kontakt mellem de enkelte stammer hindrer lydens udbredelse.
-
Bugtet stammeform eller store vanrisknuder gør det vanskeligt at udføre rådmåling.
-
Tveger og træer med flere stammer har som udgangspunkt en svagere struktur og stabilitet end enstammede træer. Dette skyldes, at de enkelte stammer hælder udad og har ensidig kroneudvikling. Derved belastes sammenhæftningen, og træet risikerer at flække i delingspunktet, som typisk har nedsat sammenhængskraft.
Hule træer er derimod ikke nødvendigvis ustabile, så længe det ydre rør af splintved er intakt. Men da hulhed centralt i stammen skyldes vednedbrydende svampe, som på et eller andet tidspunkt vil bryde ud gennem splinten og barken, er det vigtigt at holde sådanne træer under skærpet observation.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at der altid er tale om en fortolkning, hvor der er mulighed for at tage fejl. Vi vil typisk anbefale en fældning, hvis rådmåling giver uklare signaler, og de øvrige symptomer og forhold peger på, at træet udgør en risiko.
Videnblad nr.: 05.26-31
Forfattere: Ole Sejr Jakobsen og Iben M. Thomsen