Sort hul i ahorn – Københavns Universitet

Dato: 01-02-2012 Emne: Svampe

Sort hul i ahorn

Spørgsmål

En af vores parkforvaltere spørger til et træ med et stort sår (se medsendte billede). Han vil gerne vide, hvad det sorte i såret er? Der er klart råd i såret - men er det sorte svamp?

Svar

Stort beskæringssår med sorte mycelflager

Stort beskæringssår med sorte mycelflager

Det sorte er rester af de afgrænsninger, som vednedbrydende svampe laver for at beskytte sig mod udtørring eller andre svampe eller træets reaktion på svampeangreb. I tværsnit ses de sorte flager som det, vi kalder sømlinier, se f.eks side 138, 143, 150 og 160 i Risikotræer. Jeg vil mene, at der er tale om saprofytter, formentlig ascomyceter lige som kulsvamp. Hvis der kun er sorte flager men ikke rigtige kulsvamp frugtlegemer, så er det noget relativt harmløst (modsat kulsvamp).

Jeg synes ikke, der ser ud til at være kulsvamp, men kig på træet i starten af maj, hvor de grå sporepuder viser sig.

Træet har selvfølgelig en stor skade, og selv råd, der er begrænset til det døde vedområde, vil være med til at nedsætte styrken lige på det sted. Men der er god kallusdannelse, så problemet giver ikke i sig selv anledning til at kalde det risikotræ, medmindre der er andre symptomer. Men et observationstræ er det selvfølgelig, indtil man er sikker på, at der ikke foregår noget mere alvorligt inde i stammen som følge af det store sår.