Dato: 09-07-2010 Emne: Diverse

Jordforurening på legepladser

Spørgsmål

I forbindelse med udgivelsen af en række Videnblade i marts 2010 om legepladser og daginstitutioner, har en abonnent efterlyst viden om jordforurening på legepladser: Hvornår skal der renses og hvordan?

Svar

Den viden, jeg har på området, er baseret på Københavns Kommunes praksis.

Lige så snart man beslutter sig for at bygge på en legeplads (også selvom det er udskiftning af et gyngestativ e.l.) skal man sikre sig at de øverste 50 cm. jord er u-forurenet.

Som du nok ved starter man med at foretage en jordanalyse. I København er det RGS90 Jordrens, der foretager den slags. De måler så forekomsten af forskellige typer tungmetaller, olie o.l. og klassificerer derefter jordforureningen i hhv. klasse 1,2,3 eller 4.

I klasse 1 er jorden ren (eller i hvert fald så ren, at den ikke skal fjernes). I de andre klasser afhænger det helt af sammensætningen og omfanget af forureningen hvorvidt jorden skal deponeres eller renses.

Det firma, der foretager jordanalysen bør også kunne angive klassificeringen.

Legeplads med asfalt og græs.
Legeplads med asfalt og græs. Foto: Anne Dahl Refshauge

Hvis man har med forurenet jord at gøre, så skal man enten sørge for, at de øverste 50 cm. af jorden ikke er forurenet, eller forsegle jorden med en fast belægning. Det første kan gøres ved at fjerne ½ meter jord, eller ved at tilføre et nyt lag ikke-forurenet jord på min. ½ meter ovenpå eksisterende terræn (vær opmærksom på at man stadig er nødt til at grave lidt af den forurenede jord af ude i kanten, da man ikke kan lægge et ½ meter her, med mindre man bruger en terrænmursløsning).

Denne løsning kan være billigere, da det alt efter sammensætningen kan være ret omkostningsfyldt at komme af med den forurenede jord.

Uanset skal der placeres et signalnet e.l. der viser adskillelsen mellem den nye uforurenede jord og den underliggende jord.

Ved flytning af jord skal man anmelde det enten til kommunen eller via www.jordweb.dk. Jorden køres så til et godkendt modtageanlæg.

Der er også nogle regler omkring kortlagte områder. Hvis området allerede er kortlagt som forurenet af kommunen, skal man søge om en §8 tilladelse jf. Jordforureningsloven.

Man skal kun sikre jorden i de områder der skal graves i, så selvom der er f.eks. et græsområde lige ved siden af legepladsen / legeredskabet, skal jorden ikke udskiftes her.

Som nævnt er dette svar baseret på praksis i Københavns Kommune, men det kan altid anbefales at tjekke, om din egen kommune har samme regler.