Dato: 28-04-2012 Emne: Pattedyr og fugle

Barkskader i hyld

Spørgsmål

Barken på hyld er afgnavet hele vejen rundt i 3 meters højde.

Barken på hyld er afgnavet hele vejen rundt i 3 meters højde.

Et par hyld i mit nabolag er temmelig hårdt angrebet af noget, som skader barken.

Det gælder både tykkere, ældre grene, men også relativt unge grene (2-3 cm tykke).

Skadene sidder højt ope i træet, fra 3 til 5 meter oppe i kronen. Nogle grene er strippet hele vejen rundt = dødsdom.

Jeg har set flagspætte i træet, kan det være årsagen ? Jeg har også overvejet egern, men jeg har ikke bemærket dem opholde sig i hyldetræet.

Ingen andre træer end hyld har samme skade.

Forespørgsel via Søren Ryge, Politikens Havebrevkasse

Svar

Barken på hyld er afgnavet i mindre områder.

Barken på hyld er afgnavet i mindre områder.

Barken er trukket eller gnavet af, hvilket leder tanken hen på egern, især når skaderne sidder så højt oppe i træet. Det røde egern kan godt finde på at skrælle barken af træer, selvom det ikke er så almindeligt.

Modsat det grå egern, der endnu ikke findes i Danmark, men er kendt for at forårsage omfattende skrælleskader på unge løvtræer i de lande, hvor det er introduceret.

Når man oplever skrælleskader forårsaget af det røde egern, er det typisk et enkelt individ, som af en eller anden grund får smag for barken på en træart i en kort periode. Vi har kendskab til at det kan gå ud over f.eks. bøg, eg, ask og syren.

Da de kan finde på at lære deres afkom samme opførsel, kan man blive ved med at se skaden i lokalområdet i et stykke tid.

Prøv at holde øje med hylden næste vinter eller i det tidlige forår og se om du kan fange egernet på fersk gerning. Skrælning sker nemlig ofte om foråret, formentlig fordi saftstigning gør barken mere attraktiv.

Barken på hyld er afgnavet hele vejen rundt.

Barken på hyld er afgnavet hele vejen rundt.

De ringede stammer og grene vil ganske rigtig gå ud, når vandtransporten inde i veddet på et tidspunkt ophører pga udtørring. Hvis vi får en tør sommer, går det hurtigt. Hvis der kun er gnavet mindre områder af barken, kan hylden muligvis overvokse skaden.

Heldigvis skyder hyld jo villigt efter beskæring, så busken vil nok ikke gå helt ud trods de omfattende skader.

Hvis I lader de døde grene sidde, kan I være heldige at få en lille koloni af Judasøre (Auricularia auricula-judae). Denne svamp er geléagtig i fugtig vejr og hornagtig hård i tørre perioder.

Judasøre er spiselig, men Thomas Læssøe angiver i Politikens Store Svampebog, at Judasøre ike regnes for særllig interesssant som spisesvamp i Vesten. Flere af dens nære slægtninge værdsættes imidlertid i Kina både som spisesvampe og til medicinske formål.