Brunporesvamp i græsplæne – Københavns Universitet

Dato: 20-04-2016 Emne: Svampe

Brunporesvamp i græsplæne

Spørgsmål

En af vores kunder havde i sin græsplæne et træ, som nu er fældet, og stødet er fræset ned. Nu vokser der imidlertid en svamp frem, som fuldstændig ligner et stød, men når man rører ved den, kan man tydeligt mærke, at det er en svamp. Den bliver større og større, og da deres plæne ikke er så stor, er de lidt kede af den. Er der noget, vi kan gøre ved den, og ved I, hvad det er for en?Phaeolus schweinitzii
Svampen er fremme nu (marts), billedet er taget i går, og jeg har selv taget billeder af den for et par måneder siden. Den er nærmest blød og svampet, kunne godt minde lidt om sådan en latexmadras eller lignende.

Phaeolus schweinitzii spiser rester af fyrretraeJeg mener, træet var et fyrretræ, men i hvert fald nåletræ. Ejeren siger, svampen vokser frem om foråret og vokser sig stor hen over sommeren. 

Når den er frisk, skifter den farve alt efter om det er vådt eller tørt. Den kan indenfor samme dag gå fra brunlig med gule kanter til helt skrigende karrygul over det hele.

De fik den fjernet første gang, men så kom den igen, og den groede lynhurtigt. De spørger i øvrigt, om svampen er giftig?

Svar

Phaeolus schweinitziiMed den beskrivelse og billederne er der ingen tvivl om, at det er brunporesvamp (Phaeolus schweinitzii), som nyder den gode mad i form af det fræsede fyrrestød.

Brunporesvamp spiser især fyr, lærk, Douglasgran og Sitkagran og kan også gå på levende træer, men jeg synes ikke, de skal være bekymrede for andre fyrretræer i nærheden.

Faktisk kan du sige til dem, at det er en fordel med svampen, for som alle vednedbrydere frigør den næringen i al træflisen nede i jorden, så der hurtigere kan vokse græs eller andre ting på stedet. Svampen forsvinder igen, når den har spist op, og det går hurtigt med de kæmpestore frugtlegemer, den danner.

Brunporesvamp er ikke gifitg, men haveejerne kan evt. invitere garnfarvningsentusiaster på besøg, for frugtlegemerne er efterspurgt for evnen til at give flotte farver. Se flere fotos af svampen i Danmarks Svampeatlas.