Eg med oksetunge – Københavns Universitet

Dato: 02-09-2016 Emne: Svampe

Eg med oksetunge

Spørgsmål

Egetræ på gårdsplads

Svamp ved foden af eg.

Jeg har et spørgsmål angående en svamp på en gammel eg. Hvad slags svamp er det, og er den på nogen måder farlig, dvs. at den spiser rødder m.v. og gør træet farligt? Egen ser ud at have det fint ellers.

Svar

Et tværsnit hjælper med bestemmelsen af oksetunge.

Frugtlegemet er ikke helt karakteristisk, men fotos af underside og tværsnit viser, at det er oksetunge (Fistulina hepatica). Det karakteristiske er, at undersiden af svampen (porelaget) består af små, frie rør, som sidder tæt sammen. Den normale røde farve af hatkødet er ikke så fremtrædende, men man kan godt se et rødligt skær på tværsnit.

Oksetunge er en vednedbryder, men råddet fremskrider ret langsomt. Oksetunge er typisk på gamle ege, men ellers ikke så almindelig. 

Hvis der kun er det ene frugtlegeme, og træet ellers ser vitalt ud, ville jeg ikke være bekymret for stabiliteten. Men det er godt at holde øje med træet, og hvis tilstanden ændrer sig dramatisk, må man revurdere situationen. Det kan sagtens vare 30 år eller mere. Undgå så vidt muligt at påvirke rodzonen med kørsel, gravning eller lignende, da det vil svække træet.

Undersiden af frugtlegemet.Porelaget består af små frie rør.