Dato: 06-10-2006 Emne: Insekter

Fakta om kastanieminérmøl

Spørgsmål

Jeg har for nylig læst, at kastanieminérmøl vil udrydde samtlige hestekastanietræer i Danmark, er det sandt? Hvor stor en trussel udgør kastanieminérmøllet egentlig?

Svar

Minérmøllene slår IKKE træerne ihjel. Problemet er udelukkende af æstetisk karakter. ”Minerne” i bladene får disse til at se visne ud allerede fra slutningen af juni måned. Dette gør, at der hvor man har plantet hestekastanie som prydtræer, fælder man dem og planter noget andet. På store træer vil tilvæksten nedsættes, og kastanierne vil være mindre - men der vil ikke være færre af dem. Det er kun på meget små træer, at der er risiko for, at de går ud ved denne "afløvning".

Er det sandt, at der findes naturlige fjender, som vil gøre det af med kastanieminérmøllene?

Brune pletter på blade af hestekastanjeJa og nej - fugle er nogen af de mest iøjnefaldende naturlige fjender. De har dog kun begrænset effekt overfor de mængder af voksne møl, der kan forekomme. Der er også en del arter af snyltehvepse, som parasiterer møllenes larver. Disse er dog alle sammen uspecifikke - dvs. arter, der ikke er specielt tilpasset kastanieminérmøllet, og de reducerer aldrig bestanden mere end med højest 10- 20 % - selv ikke i de områder, hvor minérmøllet har huseret i mere end 20 år.

Kan det passe at kastanieminérmøllet kun findes på Sjælland?

Nej - kastanieminérmøllet findes efterhånden i hele landet. Jeg har selv set det på Læsø i år. Minérmøllets tæthed tiltager år for år, og når det ikke har været så tydeligt i Øst- og Nordjylland, er det fordi, at møllene ikke har været dér så længe endnu.

Minérmøllet blev første gang set herhjemme i 2002. Det har bredt sig op gennem Europa med ca. 80 km/år, og vi ventede faktisk på det. Man antager, at møllet bliver spredt ved at komme ind i biler og tog - og dermed bliver transporteret med til næste stop. De første fund af kastanieminérmøllet herhjemme var i nærheden af "Fugleflugtslinien", der går gennem Lolland, Falster, Møn, det sydøstlige Sjælland og Bornholm. I 2003 var møllet på resten af Sjælland og Fyn. I 2004 nåede det Øst- og Sønderjylland, i 2005 Vest- og Nordøstjylland og endelig her i 2006 antager vi, at det findes over hele landet.

Relaterede videnblade