Dato: 26-09-2019 Emne: Planter

Gule fyrrenåle

Spørgsmål

I marts 2019 købte vi 6 store bjergfyr. De var fra en lokal planteskole, hvor de havde stået flere år på en mark og fået lov til at blive ca. 180 cm høje. Vi plantede dem efter planteskolens anvisninger med en hel sæk fermenteret komøg per træ. Vi har vandet dem flere gange hver uge, siden vi købte dem, med i hvert fald 40-50 liter per træ hver gang.
Der er imidlertid nu begyndt at komme rigtig mange gule nåle, som falder af. Det er særligt inde i midten af træerne, mens spidserne ser ud til at have det helt fint. De skød også fint i sommers, men nu ser det ud som om træerne er ved at dø.

Gule nåle på bjergfyr

Vi er meget i tvivl om, hvad årsagen er og hvad perspektiverne for træerne er. Jeg har læst mig frem til, at tørkeskader vil skade spidserne af træet fremfor midten - og det er jo ikke tilfældet her. På den anden side har jeg også læst, der ikke kommer nye nåle på fyrretræer, så det ser ud til, at det ender med nogle pilede buske.

Mange gule fyrrenåle i september

Svar

Det er helt normalt, at fyrretræer får gule nåle på de ældste skuddele om efteråret. De fleste fyrretræer i Danmark har kun tre hele nåleårgange, men de kan dog have fire eller fem, hvis de er meget velforsynede med vand og næring. Hvis fyrretræer er tørkestressede, har de somme tider kun to nåleårgange, dvs. den fra i år og den fra sidste år. Det ses især på sandjord efter tørre somre. Se fx dette rådgiversvar fra 2008.

Selvom det kan se ret markant ud med alle de gule nåle, så er processen helt magen til det løvtræer gennemgår. Træerne trækker mest mulig næring ud af de gamle, uproduktive nåle, før de smider dem. Så længe det kun er nålene inderst i træerne, så skal I ikke være bekymrede for træernes overlevelse og sundhed.

De gamle fyrrenåle er gule.

På dine fotos kan jeg se, at det mest er de tre år gamle nåle, som er tabt, men i nogle tilfælde også to år gamle nåle, hvilket er mere problematisk. Begge dele tyder på tørkestress, men det er ganske forståeligt, den tørre sommer og nylige omplantning taget i betragtning. Som du selv er inde på, er det vigtigste, at de nye skudspidser er friske og grønne. Hvis knopperne skyder normalt næste forår, tror jeg, dine fyrretræer har klaret sig gennem krisen. Fortsæt med vanding, fx et par gange om ugen i maj og juni, hvis foråret igen er tørt. Det samme for året efter, fx en enkelt gang pr uge, men herefter bør træerne kunne klare sig selv.

Jeg synes faktisk, at det er imponerende, at I har holdt liv i så store fyrretræer, med den tørre sommer vi har haft i 2019. Dette års skud er nok lidt kortere end de foregående, dels pga. af omplantningschok og dels pga. sidste års tørke. Så det gør måske nåletabet lidt tydeligere. Der vil ikke komme nye nåle, hvor de gamle er tabt, men forhåbentlig bliver væksten i fremtiden så frodig, at det nøgne indre skjules. Især hvis skud nede i bunden af planterne kan udnytte pladsen.

Fysiologisk naalefald hos fyr skyldes typisk tørkestress.