Dato: 03-08-2009 Emne: Svampe

Honningsvamp problemer

Spørgsmål

Jeg tror, vi har et problem med angreb af honningsvamp. Et par træer er gået ud, bl.a. et smukt gammelt æbletræ. Vi har bemærket svampe på et par stubbe i nærheden sidste år, og vi mener, det er honningsvamp. Hvordan ved vi, om det er honningsvamp, som har dræbt vores træer, og kan der gøres noget for at forhindre, at det breder sig? Vi ved godt, at vi nok skal fjerne stubbe og træer, men kan der ellers gøres noget?

Svar

Honningsvamp (Armillaria sp.) er desværre rigtigt besværlig håndtere. Man kan diagnosticere angreb på tre forskellige måder: 

  1. Ud fra frugtlegemerne i sensommeren eller efteråret.
  2. Ud fra dens kraftige hvide mycelium (samling af svampetråde) under barken.
  3. Ud fra dens sorte strenge, som kaldes rhizomorfer, de består også af hvide hyfer (svampetråde) med en mørk ydre skal.
Frugtlegemer af honningsvamp på dødt træ
Frugtlegemer af honningsvamp på dødt træ
Honningsvampens hvide mycelium under bark
Honningsvampens hvide mycelium under bark
Honningsvampens sorte rhizomorfer.
De sorte strenge, som kaldes rhizomorfer.

Det bedste råd er at fjerne de gamle stød (stubbe), for de udgør nemlig svampens energiforsyning, når den skal angribe andre planter. I må IKKE stødfræse. Rod godt op i jorden og fjern mest muligt af efterladte rødder og andre trædele, men I behøver ikke fjerne jorden.

Vent et par år med at plante nye buske eller træer, så de sidste stumper bliver omsat, I kan dog sagtens så græs eller plante blomster. Hvis I kan plante et stykke væk, så er det en fordel, selvom honningsvamp kan sende sine rhizomorfer langt gennem jorden fra et stød. Men når de mister madpakken, så går de hurtigt til.

Jeg ville ikke være så bekymret for omkringstående træer og buske, hvis de ellers er i god sundhedstilstand og vokser fint. Honningsvamp angriber normalt kun svækkede træer og er sikkert gået i æbletræet, fordi det var gammelt og udtjent.

Der er ikke nogen planter, som er mere resistente overfor honningsvamp, men det vigtigste er, at de er i god vækst og ikke får sår på stammer og rødder, f.eks. ved græsslåning. Så kan de normalt afvise angreb fra honningsvamp, især hvis den ikke har et godt udgangspunkt i form af et stort stød.

Man kan læse mere om de forskellige arter af honningsvamp under Fagdatacenter Skov samt i Skov og Natur Videnbladet Angreb af honningsvamp i eg og i bogen Risikotræer.

Relaterede videnblade