Hvid svamp på hyld – Københavns Universitet

Dato: 30-10-2014 Emne: Svampe

Hvid svamp på hyld

Spørgsmål

Kan I hjælpe os med at finde ud af, hvad vores hyldebusk fejler? Vi har nogle hyldebuske, som har hvide svampelignende plamager på den nederste del af forgreningen, 20 cm fra rodhalsen og op. Se vedhæftet billede. Buskene er gamle og ikke specielt vitale. Det underlige ved dette er, at der er tale om tre buske indenfor en radius på tre meter. Det ligner nærmeste, at de har smittet hinanden.

Svar

Hvide frugtlegemer nederst i hyldebusk

Jeg har forsøgt at opsnuse noget information om svampe på hyld, som kunne ligne jeres. Det tætteste, jeg kommer, er en almindelig vednedbryder som hedder hyldehinde (Hyphodontia sambuci), se disse fotos. Jeg ved ikke, om du synes, det ligner.

Svampen skulle være ganske uskadelig, og jeg synes også, den mest sidder på de døde dele af busken. Den smitter selvfølgelig, men hvis den kun er på dødt ved, betyder det jo ikke noget.
Om den også kan inficere svækkede og døende grene, ved jeg ikke, men det nævnes ikke umiddelbart. Så jeg hælder til, at den optræder, fordi der er døde dele at spise, men ikke påvirker buskene.