Rødmende pjalteporesvamp – Københavns Universitet

Dato: 23-09-2019 Emne: Svampe

Rødmende pjalteporesvamp

Spørgsmål

Vi har fire aldrende kastanier, som allerede i 1952 var gamle. De er den sidste rest af en historisk allé. De er fredet, og jeg vil selvfølgelig gerne bevare dem, men jeg er betænkelig ved dem, da de hælder kraftigt ind mod haver og huse og har nogle ikke så gode symptomer.

På det ene træ er der to svampe ved stammen på jorden. Diameter 15-20 cm. En del af kronen er gået ud. Jeg tænker at det kunne være kæmpeporesvamp, men synes ikke helt det passer.

Svar

Der er ikke så mange poresvampe, som sidder på jorden på den måde, så min første tanke var også kæmpeporesvamp. Men farven på oversiden er for rød, og dit billede af undersiden sammen med oplysningen om, at porefladen ikke mørkner ved berøring, gav svaret.

Man kan nemlig ane en rødlig farve på porefladen, altså undersiden af svampen, og poremundinger er ret store og let labyrintiske, se nærbillede. Det er rødmende pjalteporesvamp (Abortiporus biennis), se billeder og beskrivelse i Danmarks Svampeatlas. Jeg har haft billederne forbi Thomas Læssøe, som bekræfter artsbestemmelsen.

Svampen er sjælden og er ikke registreret fra jeres område i Svampeatlas. Den er ikke en parasit, men går på døde stubbe og stammer. Den udnytter, at træet er gammelt og døende, men forværrer ikke tilstanden, udover at den nedbryder de døde dele af stammen. Jeg synes, I skal gøre mest muligt for at bevare svampens voksested, så hvis I bliver nødt til at fælde træet, fx fordi det går ud, så lad en stub på 1-2 meter stå. Undgå også at slå græs omkring træet i sensommeren, da svampen kommer frem i august-oktober.

I kan håndtere den døende krone ved at styne hestekastanjen. Det kan revitaliseret træet kortvaring og mindske risiko for grentab og væltning. Ulempen er, at styning skal holdes ved lige hvert 10.år. Tag også vægt af kronen på de andre kastanjer, som hælder bekymrende. Forhåbentlig har I en medarbejder med erfaring i denne type beskæring, fx en ETW certificeret træplejer, da kronereduction på så gamle træer er en vanskelig opgave.