Dato: 01-07-2013 Emne: Insekter

Plettet træborer

Spørgsmål

Vi har i december 2012 plantet 23 stk. rød kastanje Aesculus carnea 'Briotii'. str. 16-18 i en allé. Træerne er købt via en dansk leverandør men hentet i Tyskland. Et af træerne stod ikke så ret som de andre, og pludselig var det knækket.

Bananformet hestekastanje pga pletter træborer i stamme

Resterne af knækket træ, stadig bøjet.

Hestekastanje Aesculus carnea 'Briotii' i allé

Normal rød hestekastanje i samme allé.

Først troede vi der var tale om hærværk, men da vi så nærmere på træet, var det nærmest udhulet og vi fandt også en larve i træet. Nu er vi meget bekymret over fundet (bare vi ikke har fået indført et nyt skadedyr) og vil gerne have hjælp til at identificere larven. Vi vil også gerne vide, om den har været i træet siden leveringen? Er der nogen forholdsregler, som vi bør tage?

Svar

Gang dannet af plettet træborer i stamme af hestekastanje

Gang dannet af plettet træborer i stamme af hestekastanje

Fint, at du har billeder af selve larven. Det afgør, at det drejer sig om plettet træborer, Zeuzera pyrina. Vi har faktisk fået flere henvendelser om denne art i de seneste år. Arten er velkendt og hjemmehørende i Danmark, så den bekymring behøver I ikke have. Som følge af larvernes ophold inde i veddet, dør grenene, og efterhånden kan hele træet dø.

Når larven er så stor, og I fik træet leveret i december, er den ankommet sammen med træet. Den voksne sommerfugl flyver fra juni til midten af august. Larveudviklingen er to-årig. Så denne har mindst ét år på bagen. Jeg ville holde et vågent øje med de øvrige træer fremover, se især efter udboringshuller i sensommeren. Hvis træerne ikke har samme svaj, kan de sagtens være OK.

Det er normalt ikke et voldsomt hyppigt skadedyr, der optræder i epidemier, men som sagt har der tilsyneladende været gunstige forhold for arten.

Larve af plettet træborer fra hestekastanje

Larve af plettet træborer fra hestekastanje