Dato: 29-11-2019 Emne: Svampe

Poppel med østershat

Spørgsmål

Poppel med svamp på stammen

Vi har set denne svamp på en poppel i et levende hegn langs en sti. Er det noget, vi skal være opmærksomme på i forhold til sikkerhed eller andet ?

Svar

Svampen er almindelig østershat (Pleurotus ostreatus), som er en af de få svampe, der kommer frem om vinteren. Man kan kende svampen på de blågrå oversider og de lyse lameller på undersiden af frugtlegemer. Se også beskrivelsen i Svampeatlas.

Østershat har lameller på undersiden af frugtlegeme.

Østershat er en eftertragtet spisesvamp, men nedbryder også styrken i veddet. Den kommer som regel kun på svækkede træer, hvor der er en skade i barken. Jeg gætter på, at poplerne står for tæt, og at tørken i 2018 og 2019 har bidraget til, at de svageste individer får problemer.

Jeg synes, I skal sætte en trætorso på 3-4 meter, så svampesamlere kan få glæde af frugtlegemer, og biodiversiteten bevares. Husk at tænke på om træet kan være hult i grene eller stammer, så må det ikke fældes i perioden 1-12 til 30-9 af hensyn til bl.a. flagermus. Men træet må gerne topkappes, så længe hulheder bevares. 

Hvis I foretrækker at fælde træet helt, kan I lade stammen ligge mellem de andre træer for at fremme biodiversitet, men stående er bedst i dette tilfælde. Der er ingen risiko for smitte til de omkringstående træer, så længe de andre popler har god vitalitet.