Dato: 29-01-2020 Emne: Svampe

Purpurlædersvamp på birk

Spørgsmål

Jeg skriver til jer vedr. svampevækst i to birketræer. Træerne ønskes bevaret i forbindelse med renovering af skolen, men hvis deres levetid pga svampevækst er nedsat, er det et meget vigtigt tidspunkt, at vi får undersøgt det, da renoveringen er ved at gå i gang. Kan I hjælpe os med at identificere svampene ?

Frugtlegemer på birk

I nærheden står et (umiddelbart) meget fint og større birketræ med 225 cm i omkreds. Stamme har hulning i bark/stamme, men der ingen svampe at se. Er det sundt nok til at bevare ?

Hul nederst på birkestamme

Svar

Det er meget nemt at svare på. Begge birk er angrebet af purpurlædersvamp (Chondrostereum purpureum), som er en vednedbryder på døende og døde træer. Svampen er altså ikke årsag til problemet, men kommer frem, fordi barken er død, og splinten er holdt op med at fungere. 

Purpurlædersvamp på birk

Jeg har kigget på Google streetview, og jeg kan se, at birken ved legepladsen allerede var svækket i 2009. Der har været en tredje birk ved lågen, som døde i 2014. Begge træer ser også lidt tynde ud i kronerne på foto fra foråret 2017. Jeg tror, tørken i 2018 har givet dødsstødet til de to træer. Mon ikke birkene har set meget dårlige ud i 2019 ?

Purpurlædersvamp på birk

De to birk har ingen fremtid, hvilket svampen viser. Væk med dem, så renoveringen kan gå nemt. Hvis der skal plantes igen, så sørg for ordentligt rodrum, og vælg noget andet end birk, som er dårligt for pollenallergikere.

Jeg kan ikke se noget galt med det store birketræ i midten, trods den lille åbning nederst på stammen. Kronen ser også fin ud på Google streetview fotos. Jeg synes, I skal prioritere at passe på dette store birketræ, dvs holde god afstand og beskytte rodrummet i hele drypzonen. Ingen gravning, kørsel eller oplagring af materialer i rodzonen. Det kræver typisk et fysisk hegn for at holde entreprenører på rette afstand.