Pyramidegran
Spørgsmål
For ca. 45 år siden gravede jeg noget af et misfoster (en lille 2-grenet pyramidegran på ca. 50 cm) op på en nedlagt planteskole ved Farum Kaserne. Træet er nu knapt fire meter højt og har stadig 2 toppe, men over de sidste vel 8 år er der vokset et 75 cm højt grantræ ud/op fra den ene pyramide ca. tre meter oppe. Det har 1 cm nåle hele vejen rundt om 'grenene og små lillefinger-lange / -tykke kogler.
Er det mon noget, man har set før, eller er det en 'botanisk sensation'? Hvem måtte evt. have interesse i at se noget mere på vidunderet, som ofte vækker forundrede blikke fra forbipasserende fodgængere.
Svar
Pyramidegran er en variant af Picea abies, en form, som kaldes ’pyramidalis’. Den udmærker sig ved, at grenene er opadrettede, og så er den naturligt langsomtvoksende, måske bla fordi grenene skygger for hinanden. I træets barndom er topskuddet blevet spaltet, og begge sider har udviklet sig til stammer, hvilket er ret usædvanligt. Dels at topskuddet har delt sig ligeligt, og dels at den ene stamme ikke har taget helt over.
Men det, som især får træet til at se mærkeligt ud, er at nogle grene nu er slået tilbage til vildtypen. De ligner altså almindelige rødgrangrene. Det er ret almindeligt, at mutationer kan reparere sig selv, tænk blot på klorofylmutanter. For eksempel brogetbladede kornelbuske, hvor man for at holde det dekorative udtryk er nødt til skære ”normale” grene af, når de opstår.
Jeg ville hurtigst muligt skære disse vildtypegrene væk, hvis jeg var dig, for ellers vil de efterhånden dominere din flotte dobbelte pyramidegran. De normale skud er som sagt sundere og mere kraftigtvoksende.