Dato: 29-01-2024 Emne: Planter

Rem om stamme

Spørgsmål

I vores spejderhytte er der lavet en smart løsning med et træ, der vokser gennem et dæk. Træet ’skurrer’ mod gelænderet i blæsevejr og er måske også blevet lidt skævt med årene.

Nu er der nogen, der har fundet på at sætte en rem op, så træet ikke gnubber op ad rækværket. Sikkert i den bedste mening, men uden at spørge fagfolk til råds. Hvad tænker I om denne løsning? Er der problemer med den? Kan den forbedres?

Rød rem om træstamme
Træet med en stram rem om stammen.

Svar

Det er desværre ikke usædvanligt at se denne type skader på nyplantede træer. Der sættes en beskyttende ring op i den bedste mening, men uden tanke på at unge træer bevæger sig ret meget i vinden.

Metalring på stammebeskyttelse har gnaet i træets bark
Et typisk eksempel på barkskader forårsaget af uhensigtsmæssig stammebeskyttelse.

I dette tilfælde er barkskaden desværre bred og omfatter en stor del af stammens omkreds. Det vil tage lang tid for træet at overvokse skaden, hvis det overhovedet er muligt, for barkskader skal overvokses fra siderne. Men måske kan træet godt overleve, hvis det stadig er vitalt, og I forbedrer situationen. Og ellers ved I, hvad I skal tænke på med et nyt træ.

Bredt gnavesår i barken på træ
Det store gnavesår er en alvorlig skade, og mere af barken kan dø, hvor remmen presser mod stammen.

Hvis remmen kun har siddet i denne vinter, er barken måske ikke død neden under såret, hvor remmen nu presser på stammen. Men det er bestemt ikke nogen god løsning, for I risikerer at forværre den allerede ret slemme barkskade. Det er smartere, hvis I skruer en stor krog i det døde ved midt i såret. Så kan I spænde remmen ud til begge sider mod stativet. Se fx foto med hængekøjekrog i Videnbladet om installationer i træer, men brug en længere krog.

Båndet må ikke røre barken, så krogen skal være relativ lang. Det giver også plads til fremtidig diametertilvækst. Lad gerne remmen være en lille smule slap, når træet står fri af rammen. Remmen skal blot forhindre gnubbeskader, men ikke holde træet fastspændt, som det sker nu. Send gerne et foto af løsningen.