Slimdyr på træværk
Spørgsmål
Kan I hjælpe mig med denne svamp. Den er i en boligblok på en østvendt terrasse mellem 2 plantekasser. Lejeren har sagt, at de var på terrassen søndag morgen, og der var intet at se. Søndag aften så det ud som billede 1. Mandag morgen så det ud som billede 2. Det er vokset ekstremt hurtigt. Hvad er det for en, og hvad kan der gøres ved den?
Svar
Det er en såkaldt slimsvamp, som slet ikke er en svamp, men derimod en amøbe, der kravler rundt og spiser bakterier og andre små partikler. I gamle dage regnede man disse organismer for svampe (Myxomyceter), fordi de spredte sig med noget, som ligner sporer, men i dag hedder de egentlig slimdyr (Mycetozoa).
Mit umiddelbare gæt var den art, som hedder troldsmør (er somme tider helt gul), det latinske navn er Fuligo septica. Men min kollega Thomas Læssøe på Københavns Universitet mener, at det er en nærtstående art.
Ud fra billederne siger han: "Organismen er, som du skriver, en Fuligo. Den ser ud til at blive meget rød i overfladen, så det er måske Fuligo rufa fremfor F. septica. Det er meget nærtstående arter, der vist af de fleste anses for særskilte arter nu om dage. F. rufa bliver tit meget stor og ses vel især på flisbunker og lignende steder. Vi har, så vidt jeg husker, yderligere en eller to, men mindre Fuligo-arter i Danmark."
Uanset hvad er slimdyr helt harmløse, de skader hverken træværket, mennesker eller dyr. I kan læse mere om slimdyr her og se nogle billeder, som minder rigtigt meget om dem, I sendte til mig.
Danmarks Svampeatlas
Netleksikon - Slimdyr
University of Wisconsin Plant Teaching Collection - Fuligo septica
Som I også kan læse på den sidste side, så er der ikke rigtig noget at gøre ved den, man må bare betragte den som en del af byfaunaen og biodiversiteten. Men det går forhåbentlig også, når den ikke er skadelig :-)
Hvis I slet ikke kan holde den ud, så fjern mest muligt (smid det ned i et bed, hvor dens 'børn' kan leve uden gene for nogen), og vask træværket med Rodalon. Det burde slå sporerne ihjel, men jeg kan ikke love noget.
Mere rådgivning
Login
Forfattere
Thomas Læssøe, Københavns Universitet