Svampe på træ om sandkasse
Spørgsmål
Vi har lavet en sandkasse i vinteren 2007-2008 på en legeplads ved en vuggestue, hvor materialer bl.a. er egestammer, der er hentet i skoven og sat i jorden.
Nu er der så kommet svampe på, som billederne viser, og der er kommet en forespørgsel fra vuggestuen om dette.
Jeg vil tro, institutionen har henvendt sig af bekymring for betydningen af svampene. For det første hvor hurtigt træet er om at blive nedbrudt, og om svampene er giftige for børnene. Hvad er jeres bud?
Svar
Det er lidt svært at afgøre arten ud fra fotos, men det ikke er ege-labyrintsvamp (Daedalea quercina), som ville være den mest problematiske mht. nedbrydning af veddets styrke.
Formentlig er der tale om en art af læderporesvamp (Trametes). Den spiser også af veddet, men vil nok mest påvirke splinten og i mindre grad kerneveddet. Men det er jo naturens orden, at dødt ved skal nedbrydes af svampe med tiden.
Alle danske poresvampe er harmløse mht. giftighed af frugtlegemer og sporer udendørs, man kan både røre ved svampene og bide i dem uden problemer. De fleste af dem smager nu ikke af noget særligt.
De giftige svampe findes typisk blandt paddehattene (fluesvampe, slørhatte, trævlhatte, netbladhat og den slags). Så daginstitutionen behøver ikke bekymre sig for svampene på deres sandkassetræ, hvad det angår.
Relaterede videnblade
Mere rådgivning
Login
Forfattere
Thomas Læssøe, Københavns Universitet