Forkølede plataner – Københavns Universitet

Dato: 25-06-2015 Emne: Svampe

Forkølede plataner

Spørgsmål

Platan med tynd kroneJeg synes, platanerne ser 'forkølede' og triste ud mange steder i 2015, især i Hovedstadsområdet. Hvad er årsagen til det, og kan vi gøre noget ved det ?

Hvorfor ser platanerne så tyndløvede ud? Det er meget markant, også for træer som nomalt ser flotte og frodige ud på denne tid af året.

Der er mange brune blade på platan i år, og det er som om træerne smider bladene, før de er foldet helt ud. Mange blade ser i øvrigt lyse ud, og hele indtrykket er dårligt. Har det noget at gøre med det kolde forår?

Svar

Vi har fået flere forespøgsler om de tyndløvede plataner med visne blade og skud.

Når man går tæt på de tyndløvede plataner, kan man se døde skud og visne blade.


Traditionelt anses svampesygdommen platansyge, der forårsages af Apiognomoni veneta, som en væsentlig faktor i kolde og våde forår. Allerede nu kan man se svampens små, sorte frugtlegemer på de døde skud, hvor de siddder nedsænket i vævet. Men om det er hele forklaringen, er svært at afgøre.

Sorte pletter

Små sorte pletter på visne skud er de nedsænkede frugtlegemer. De kan ses med en god lup, fx 10 eller 20 gange forstørrelse.

 

Indre af frugtlegeme

Når det øverste af barken skæres væk, ses det indre af det ukønnede frugtlegeme. Det er fyldt med konidier (vegetative sporer).

 

Forvaltere med mange års erfaring med platan siger, at det er velkendt, at platan ikke bryder sig om kulde under udspring, men at træerne typisk retter sig, når det bliver varmt senere på sommeren. Der er ikke grund til at vande eller andet, men selvfølgelig vil træer, som er stressede af andre årsager, have sværere ved at komme sig. Heldigvis er platan en robust art, som ofte vokser fra problemerne, hvilket også forklarer dens popularitet som bytræ.

Det er vigtigt, at man ikke forveksler platansyge med den frygtede platanvisnesyge (Ceratocystis fimbriata var. platani), som optræder i Syd- og Mellemeuropa. De har ikke noget med hinanden at gøre.

Opdatering: Samme platantræ fotograferet d. 22. juni og 23. juli 2015. Bemærk hvor meget tættere og grønnere kronen ser ud blot en måned længere henne på sommeren.

Platan med tynd krone 22. juni 2015 Samme platan 23. juli 2015

Relaterede videnblade