Dato: 04-02-2008 Emne: Lovgivning

Kvælstofnormen på juletræer

Spørgsmål

Hvordan bruger jeg den rigtige kvælstofnorm til mine juletræer?

Svar

Kvælstofnormen for juletræer og pyntegrønt afhænger nu af jordbunden. Ejendommens kvælstofkvote bliver altså fastsat ud fra jordens JB-nummer; ligesom det i mange år er sket i landbruget. Således er normen 100 kg N/ha for grovsandede jorder (JB 1 og 3), mens 75 kg/ha fortsat gælder for de øvrige jordtyper.

JB-nummeret siger noget om den procentuelle fordeling af ler, silt, fin- og grovsand i jorden (partikelstørrelsesfordeling) – eller populært sagt: hvor grovkornet jorden er. Vil man vide præcist, hvilken jordbundstype et bestemt areal har, er man nødt til at få lavet en teksturanalyse ved et laboratorium. Her skal man bruge mellem 500 og 1.000 gram jord, og prislejet er typisk omkring 400 kr./prøve. Hvis jordbunden varierer meget, vil resultatet af prøven naturligvis afhænge meget af, hvor den er taget.

Alternativt kan man skønne sin jordbundstype ud fra jordbundskort (Den danske overjords Tekstur). Kortene er tilgængelige på internettet på GEOdata ved Det Jordbrugsvidenskablige Fakultet og bliver solgt på papir af Danmarks JordbrugsForskning (Britta Breinbjerg Andersen tlf. 89 99 18 80 ) til 60 kr. pr. kort plus forsendelse.

Alternativt kan det være, at det lokale planteavlskontor har indkøbt et sæt jordbundskort, som dækker lokalområdets markjorder; eller kontoret har måske ligefrem et specifikt kendskab til jordbunden i området. Hvis spørgsmålet drejer sig om skovjorder, er det sjældent, at planteavlskontoret har et specifikt kendskab til netop disse jorder. Jordbundskortene er trykt i målestoksforholdet 1:50.000, men jordklassificeringen er lavet i en så grov målestok, at der kan være marker, hvor klassificeringen ikke er korrekt.

Normalt vil Plantedirektoratet dog i første omgang skønne, om klassificeringen synes sandsynlig i området, og hvis dette ikke er tilfældet, vil direktoratet efterfølgende bede om dokumentation i form af en teksturanalyse. I sidste ende er det jo kun teksturanalysen, som kan give et billede af de faktiske forhold; blot må man huske, at jorden kan variere meget indenfor selv korte afstande.