Misdannede knopper på nordmannsgran
Spørgsmål
Vi har haft nogle problemer i planteskolen med kimplanter af nordmannsgran, som ikke udvikler normale knopper. I stedet kommer der nogle underlig buler i toppen af planterne. Normalt sætter vores kimplanter et kort topskud først på sommeren, og på dette dannes en endeknop med en krans af sideknopper. Men det er ikke sket på disse planter.
Det er et bestemt frøparti, som har problemet, vi bemærkede en spredt forekomst sidste år, hvor vi blot sorterede dem fra, men i år er det en ret stor del af planterne, som har misdannede knopper. I nogle områder af såbedet er det langt over halvdelen af planterne.
Hvad kan årsagen være? Kan det handle om, at frøene er blevet for gamle? Vil planterne mon blive normale næste år, eller skal vi hellere kassere partiet?
Svar
Jeg har kigget på den tilsendte prøve fra jeres 1-årige nordmannsgran. Jeg har ikke set fænomenet før og kender desværre ikke årsagen, men har gjort mig nogle overvejelser.
Det ser ud, som om den topknop, som skulle dannes, er slået fejl, og i dens plads ser jeg et ar. I stedet fordeles vækstkraften på flere små sideknopper i hjørnerne af kimbladene. Da der som bekendt er mange kimblade, er der plads til en del knopper, jo flere der er, des mindre bliver de. 3-5 er vist helt almindeligt i dette parti. Skærer man disse knopper op, ser de i og for sig nogenlunde normale ud, bortset fra, at der stort set ingen bladanlæg er til stede.
På denne årstid (oktober) bør knopperne indeholde (stort set) alle bladanlæg til den kommende vækstsæson. Hvis disse knopper kommer til at skyde, vil det altså resultere i et uhyre kort skud, med mindre en øget vækstkraft i løbet af forsommerne giver anledning St. Hansskud.
I naturen kan kimplanterne danne topknop direkte over kimbladkransen. Jeg kan forstå, at der med jeres normale dyrkning kommer sommernåle (St. Hansskud) oven på kimbladene i første vækstsæson, og derefter topknopdannelse. Det ser ud til, at begge dele er udeblevet på jeres defekte planter.
De unormale kimplanter ser ikke ellers sygdomsramte ud, men jeg tør ikke sige, om der kunne være en virus på spil. Deres ”stamme” er udviklet med sekundær vækst, og rodsystemet virker veludviklet. Har I forsøgt at føre dem videre i dyrkning? Hvis flere af de små knopper bryder, får træet selvsagt en underlig form i starten, men det kunne jo være, at et af skuddene ville komme til at dominere, så en stamme alligevel udvikles. Hvis ikke det koster for megen ulejlighed, kunne I jo overveje at give nogen af dem en chance.
Årsagen
Det er interessant, at I har mærket et stigende problem med dette, efterhånden som frøpartiet har lagret længere. Når jeg tænker over det, forekommer det ikke umuligt, at vækstpunktet kan være skadet allerede inde i frøet. Kimbladene og kimstænglen er jo allerede til stede i det modne frø, og de har udfoldet sig normalt. Men både St. Hans skud og topknopdannelse, som dette vækstpunkt skulle tage sig af, er udeblevet. At sideknopperne er så ringe udviklede, kan også have tilknytning til et beskadiget vækstpunkt, idet sideknopper jo opstår som afsnøringer fra det endestillede vækstpunkt. Det observerede harmonerer med, at vi har et vækstpunkt, som er beskadiget centralt, mens kanterne har bevaret en del af deres funktion.
Ifølge denne teori skal I fokusere på opbevaringen af frøene, fx om nogen af jeres klimastyringsenheder kan have haft tidvise svigt eller fejlfunktioner? Desværre har jeg ingen ide om, hvilken type af fysisk eller kemisk påvirkning som kunne være årsag til skader på stænglens vækstpunkt inde i frøet, uden at spiringen og strækningen af kimstængel og kimblade samtidig blev hæmmet i mærkbar grad. Det er umiddelbart svært at forstå.