Dato: 16-05-2020 Emne: Insekter

Flagermusflåt

Spørgsmål

Jeg fandt dette lille bitte insekt på min væg, ca. 3 mm. Det ligner bare ikke en væggelus, da den er helt rundt og flad, og gangapparatet kommer mere fra under maven end fra siderne.

Lillebitte flad flåt med mønster på ryggen

Som ekspert tænkte jeg, at du måske lige ved, hvad det er, eller kan finde ud af det.

Svar

Undersiden af flåten med otte ben

På dit billede af dyrets underside kan man se, at det har otte ben, og så er det ikke et insekt. Insekter har nemlig altid seks ben. Den lille fyr tilhører samme gruppe som edderkopper, mider og flåter. 

Jeg måtte have hjælp fra en god kollega på Statens Naturhistoriske Museum, Thomas Pape. Han fandt ud af, at det drejer sig om en flåt, der lever på flagermus. Carios vespertilionis hedder arten og på svensk hedder den kortbenet flagermusflåt, ifølge Artsdatabanken hvor Thomas fandt den.

Jeg fandt en polsk artikel, hvoraf det fremgår, at bl.a. vandflagermusen er vært, og det er en almindelig art herhjemme. Jeg fandt også en artikel, der angiver, at flåten skulle kunne leve på mennesker, men jeg tror nu absolut ikke, at det er flåtens foretrukne vært. Så man skal ikke være bekymret for dem, på samme måde som skovflåter, der i øvrigt må forventes at være mange af i 2020 og 2021 pga. oldenår i 2019.

Der må altså være flagermus i nærheden, og de er så småt begyndt at være aktive, nu hvor det er blevet lidt varmere. Husk at alle flagermus er under streng beskyttelse i hele Europa, og man må ikke ødelægge deres levesteder, heller ikke selvom det er under taget på ens hus. Det giver i øvrigt sjældent de store gener at have flagermus boende. Men man kan motivere dem til at flytte et andet sted hen, enten i foråret før de får unger, eller i august-september før de går i hi. Læs mere om flagermus på Naturstyrelsens hjemmeside og kontakt en vildtkonsulent for råd om flagermus, hvis det er nødvendigt.