Ahorn med svampe – Københavns Universitet

Dato: 24-01-2018 Emne: Svampe

Ahorn med svampe

Spørgsmål

Orange svamp på barkDer er pludselig kommet fine orange svampe frem på en ung ær. Det ligner dem, vi ser en del af på hestekastanje. Træet har det dårligt med tyndt løv og død bark. Da jeg kiggede efter nede ved foden af stammen, opdagede jeg også nogle sorte knolde.

Men jeg fandt også ud af, at træet vist har fået lagt jord op omkring stammen, for der var ingen rodudløb at se. Jeg antager, at det er grunden til, at træet er døende, og at svampene bare følger efter. Har jeg ret, og hvilke svampe er det?

  

  

  

Svar

Ahorn med problemer

Jeg kan se på de tilsendte fotos, at træet ikke havde ret meget rodrum fra starten, og situationen er helt sikkert forværret med påfyldning af jord. Måske har træet også væet plantet for dybt fra starten. Jeg kan se et andet træ i rækken, som heller ikke har tydelige rodudløb.

De to svampe er begge typiske nedbrydere af dødt ved og kommer kun, fordi træet er døende. Den orange svamp er gul fløjsfod (Flammulina velutipes), og den sorte er kølle-stødsvamp (Xylaria polymorpha). Det er korrekt, at vi ser fløjsfod ret hyppigt i disse år på hestekastanjer, hvor barken er dræbt af bakteriekræft.

Kølle-stødsvamp (Xylaria polymorpha)

Sorte knolde ved foden af ahorn

Kølle-stødsvamp (Xylaria polymorpha)
Gul fløjsfod (Flammulina velutipes)

Gul fløjsfod, også kaldet almindelig fløjsfod, kommer frem på død bark om vinteren. Den forårsager en overfladisk hvidmuld i splinten under den døde bark. Den er ikke årsag til træets problemer, men viser omfanget.

Gul fløjsfod (Flammulina velutipes)