Dato: 29-11-2019 Emne: Træer

Ask med hulheder ved stammebasis

Spørgsmål

Stamme af stor ask

Vedhæftede fotos er af det nedre af en stor ask, 15-18 m høj. Træet var i udmærket stand i sommers uden tydelige svaghedstegn, se foto af kronefylde.

Fin kronefylde på ask

Et foto viser vandsamling i hulhed ved stammebasis, der kunne jeg stikke en pind ned i 20-30 cm dybde. På den anden side af træet er der også hul ind, og på denne side er der fortykning, som buler ud over terræn.

Hulhed med vand ved stammebasis

Hvad tænker I om træets tilstand? Hvis vi er i nærheden af behov for fældning, vil vi vælge dette træ fremfor andre i nærheden, når vi skal tynde i området.

Svar

Vi synes ikke, de hulheder ser alarmerende ud, der er jo fine sårvedsvolde på begge sider af åbninger. Og naturlige hulheder og dendrotelms er værdifulde og ret sjældne mikrohabitater. Vær dog opmærksom på tegn på angreb af honningsvamp i rødderne, dvs. de sorte rhizomorfer eller frugtlegemer om efteråret, samt døde barkområder nederst på stammen.

Stor hulhed ved stammebasis

Lille hulhed ved stammebasis

Så længe asketræet er sundt i kronen, er det godt at beholde det. Når der endelig er et asketræ uden tegn på asketoptørre, har det høj værdi. Hvis træets sundhedstilstand forværres på et tidspunkt, eller I vil fælde af andre årsager, så sæt et højt stød, så mikrohabitatet (hulheder) bevares.