Ceder med nålefald
Spørgsmål
Vi oplever desværre, at vores cedertræer på kirkegården visner og dør. Det hele startede med tre træer, hvor vi konstaterede visnede spidser i efteråret 2020. I løbet af foråret har disse tre træer tabt de fleste nåle, og kun få skud kæmper for overlevelse. Samtidig har vi konstateret visnede spidser og sektioner i flere nye cedertræer i løbet af juni og juli 2021. Andelen af visnede skud er størst i de træer, som står nærmest de tre første, samt i vindretningen fra disse. Hvad kan årsagen være?
Svar
Når jeg ser dine fotos, bliver jeg bekymret for, om der er tale om Sirococcus tsuga, som forårsager sygdommen Sirococcus blight på arter af Cedrus og Tsugae. De lyserøde nåle og det kraftige nålefald er ret karakteristisk. Vi har ikke noget dansk navn for svampen eller sygdommen, da den ikke tidligere har været konstateret i Danmark, så vidt jeg ved. Den er kendt fra Nordamerika og Storbritannien, samt nogle få fund i Tyskland og Belgien, ifølge EPPOs hjemmeside.
På en hjemmeside om sygdommen i USA står, at svampen spredes i våde, kolde forår, og det har vi jo haft i maj 2021. Svampens sporer spredes mest med vanddråber, men kan dog være luftbåren i stærk blæst. Jeg har været i kontakt med en kollega i England, som arbejder med sygdommen, og hun har lovet at hjælpe med identifikation. Hun synes også, det ligner 'cedar blight' ud fra billeder, og siger at det er typisk, at smitten breder sig til nærtstående træer og mest i den fremherskende vindretning.
Der er ikke nogen officielle anbefalinger om bekæmpelse, men jeg vil anbefale, at I så vidt muligt fjerner de syge træer. Det vil i hvert fald nedsætte smittetrykket. Gør det gerne i en periode med koldt tørt vejr i løbet af vinteren. Prøv at få flest muligt af de affaldne døde nåle med eller vend dem ned i jorden. Grene og nåle bør køres til forbrænding i lukkede sække og ikke komposteres.
Se opfølgning på spørgsmålet og flere billeder under det uddybende rådgiversvar (for abonnenter)