Dato: 22-09-2021 | Videnblad nr. 2021-5 Emne: Rådgiversvar

Rådgiversvar: Svampesygdom på ceder

Spørgsmål

Vi oplever desværre, at vores cedertræer på kirkegården visner og dør. Det hele startede med tre træer, hvor vi konstaterede visnede spidser i efteråret 2020. I løbet af foråret har disse tre træer tabt de fleste nåle, og kun få skud kæmper for overlevelse. Samtidig har vi konstateret visnede spidser og sektioner i flere nye cedertræer i løbet af juni og juli 2021. Andelen af visnede skud er størst i de træer, som står nærmest de tre første, samt i vindretningen fra disse.

Ceder med tynd krone
Ceder med tynd krone og et lyserødt skær på nålene

Det yngste af de tre træer menes at være plantet i 2010. Det er nu gravet op, og rodnettet var forholdsvis lille, men jordbunden var fin, og der var ingen tegn på dårlige jordforhold i øvrigt (lugt, farve, tekstur). De to øvrige træer formodes at være plantet først i 80’erne. De øvrige cedertræer på kirkegården er mellem 2 og 50 år gamle. Det er ikke alle, der er begyndt at visne, men desværre en del af dem. Hvad kan årsagen være?

Svar

Når jeg ser dine fotos, bliver jeg bekymret for, om der er tale om Sirococcus tsugae, som forårsager sygdommen Sirococcus blight på arter af Cedrus og Tsuga. De lyserøde nåle og det kraftige nålefald er ret karakteristisk. Vi har ikke noget dansk navn for svampen eller sygdommen, da den ikke tidligere har været konstateret i Danmark. S. tsugae er kendt fra Nordamerika og Storbritannien, samt nogle få fund i Tyskland og Belgien, ifølge EPPOs hjemmeside.

Døde nåle i kronen
Stærkt skadet ceder med døde nåle og kun enkelte friske skud

På en hjemmeside om sygdommen i USA står, at svampen spredes i våde, kolde forår, og det har vi haft i maj 2021. Men jeg kan ikke forstå, hvordan svampen er kommet ind på kirkegården, hvis I ikke har nyplantede ceder. Jeg bemærker dog, at I nævner, at der er cedertræer, som kun er to år gamle. Det var nok værd at kigge nærmere på dem, om de har symptomer. 

Lyserøde nåle på ceder
Lyserøde nåle er et typisk symptom på angreb af Sirococcus tsugae.

Det er nødvendigt med materiale fra de syge træer for at se efter svampens frugtlegemer. Jeg har været i kontakt med en kollega i England, som arbejder med sygdommen, og hun har lovet at hjælpe med identifikation. Hun synes også, det ligner 'cedar blight' ud fra billeder, og siger at det er typisk, at smitten breder sig til nærtstående træer og mest i den fremherskende vindretning. Svampens sporer spredes mest med vanddråber, men kan dog være luftbåren i stærk blæst.

Bekæmpelse

Der er ikke nogen officielle anbefalinger om bekæmpelse, men jeg vil anbefale, at I så vidt muligt fjerner de syge træer. Det vil i hvert fald nedsætte smittetrykket. Gør det gerne i en periode med koldt tørt vejr i løbet af vinteren. Prøv at få flest muligt af de affaldne døde nåle med eller vend dem ned i jorden. Grene og nåle bør køres til forbrænding i lukkede sække og ikke komposteres. 

Opfølgning

Vi fældede de fem værst angrebne træer allerede dagen efter vi snakkede sammen. Så mange nåle som muligt blev suget op, og vi bestilte en container, så alt materialet kunne sendes på forbrændingen. Det har givet et stort tomrum, hvor de store træer før var, men det har også givet anledning til en snak om, hvilke træer vi ellers kunne ønske os på kirkegården. Jeg har vedhæftet et par billeder fra processen.

Maskine på vej til at fælde ceder
Maskine på vej hen til syg ceder, som skal fældes.
Ceder grene på jorden set oppefra
Alle grene samles sammen, så de kan sendes til forbrænding.

Efter den første vurdering af cedertræerne, var vi rundt på kirkegården og kontrollere samtlige cedertræer. De yngste cedertræer er ikke placeret i det område, hvor sygdommen har haft sit udspring. Det yngste træ i det ramte område er mindst 10 år ifølge luftfotos. Der er ingen af de yngre træer, som viser umiddelbar tegn på sygdom, hverken i form af brune nåle eller på anden vis.

Identitet af svamp bekræftet

Isolat af svampen
Typisk isolat af Sirococcus tsugae. Foto: Ana Perez-Sierra, Forest Research, UK

Materiale, som blev sendt til Ana Perez-Sierra ved Forest Research i England, viste både ved isolation og en efterfølgende ITS sekventering, at der er tale om Sirococcus tsugae.

Det bekræfter altså mistanken om, at der er tale om denne invasive svampesygdom. Men vi ved stadig ikke, hvordan den er ankommet til Danmark. 

Hvis der er andre, som oplever angreb, vil vi gerne orienteres. Tjek ceder (især Cedrus atlantica) i forsommeren, hvor de lyserøde nåle bliver synlige.