Cinnobersvamp på tretorn – Københavns Universitet

Dato: 12-01-2010 Emne: Svampe

Cinnobersvamp på tretorn

Spørgsmål

Jeg har netop fået disse fotos tilsendt. Det er en tretorn (Gleditsia), der er plantet i 2007. Vil du mene, det er cinnobersvamp? Og i bekræftende fald, hvordan kan et angreb være så omfattende på relativt unge træer? Træet er bidt af hunde, og det angrebne sted er over og under det område, der er blevet gnavet. Det skal siges, at den ikke er passet optimalt efter aflevering - ingen vand, ingen rydning af opvækst omkring mv.

Svar

Tretorn (Gleditsia) med omfattende svampeangreb på stammen

Tretorn (Gleditsia) med omfattende svampeangreb på stammen

Nærbilledet viser, at der helt klart er tale om cinnobersvamp (Nectria cinnabarina) med de karakteristiske lyserøde puder, som er svampens ukønnede stadie. Senere kommer de små røde, krukkeformede perithecier. Der er faktisk også en anden barksvamp på træet, nemlig de flade, lyst brune plamager med hvid kant. Jeg kan ikke lige se, hvad det er, men prøv at kradse i overfladen og se, om den bløder. Så kunne det godt være Stereum rugosum, selvom frugtlegemet umiddelbart ser for tottet ud i kanten til at være en Stereum art.

Jeg vil tro, at sårskader fra hundeangreb er udgangspunkt for svampeangrebet, men at tørkestress har givet cinnobersvampen chance for at etablere sig i et meget større område. Alternativt er barken død af andre årsager (prøv at se om barken er død i et meget større område, end der hvor frugtlegemerne sidder), og svampene er bare fulgt efter og har udnyttet det døde væv.

Cinnobersvamp kendes på små lyserøde puder. De flade, brungrå frugtlegemer er en anden barksvamp.

Cinnobersvamp kendes på små lyserøde puder. De flade, brungrå frugtlegemer er en anden barksvamp.

Cinnobersvamp er en af de meget karakteristiske svækkelsesparasitter, som kræver en forudgående stress situation for at blive så omfattende som her. Så jeg vil nok konkludere, at man skal finde den primære årsag et andet sted - og her er din viden om den manglende pleje jo et godt bud.

Hvis træet fældes, så prøv at tælle årringe bag den døde bark og sammenlign med det levende - så får du en ide om, hvornår kambiet døde og dermed en bedre ide om årsagen. Jeg gætter på, at barken har været død i et godt stykke tid, måske allerede sidste vinter.