Hvid maling på bark af vejtræer – Københavns Universitet

Dato: 29-05-2018 Emne: Klimapåvirkning

Hvid maling på bark af vejtræer

SpørgsmålJeg vedlægger to billeder af yngre træer , som jeg bemærkede på en rasteplads i Tyskland. Jeg så belægningen/malingen andre steder på træer på turen, bla. i Berlin. Er det en kendt beskyttelsesmetode mod et eller andet?

Svar

De hvidmalede træer på billederne fra Tyskland viser en form for stammebeskyttelse af nyplantede træer. Den hvide maling reflekterer sollyset og sørger på denne måde for, at barken ikke bliver for varm. Det kan nemlig føre til barkskader, hvis barkens temperatur svinger alt for meget.

Især i forårsmånederne kan temperatursvingninger skade unge træer med deres tynde bark, for eksempel når soleksponerede stammer bliver varme om dagen, og cellerne i vækstlaget aktiveres. Kommer der så frost om natten, er disse aktive celler meget følsomme og dør. Dette viser sig i første omgang som lange lodrette striber indsunken bark og senere i tilsvarende revner i barken, typisk på solsiden og ofte fra stammebasis til de laveste bundgrene. 

Frugtavlerne har for mange år siden fundet ud af, at kalkning af stammerne reducerer stammerevnerne på deres arealer, og denne metode er så søgt overført til vejtræer. For at metoden kan bruges til gadetræer, skal overmalingen dog gerne holde længere end en kalkning – helst i op til 5 år.

Malingen nedbrydes hen over denne tid, og i forbindelse med træets tykkelsesvækst opstår der sprækker i malingen. Samtidig øger træet mængden af det ydre beskyttelseslag med døde barkceller, så det passer til eksponeringen på voksestedet. Derudover vil refleksionen af solstråler efterhånden reduceres i takt med væksten af mos og lav.

Den hvide maling er altså et forsøg på at give træerne en gradvis tilvænning til klimaet på voksestedet.