Røn med lakporesvamp – Københavns Universitet

Dato: 20-09-2019 Emne: Svampe

Røn med lakporesvamp

Spørgsmål

Vores rønnetræ i parken har svamp. Er det en lakporesvamp, og hvordan skal jeg forholde mig til, at den breder sig og nu er hele vejen rundt om stammen ved basis ?

Lakporesvamp frugtlegemer

Svar

Det er ganske rigtigt lakporesvamp, og faktisk en lidt sjælden en art, nemlig grov lakporesvamp (Ganoderma adspersum), siger svampeeksperten Thomas Læssøe. Det er ikke usædvanligt, at et træ kan stå i flere år med et enkelt frugtlegeme. Men når der kommer kronesymptomer, som i dette tilfælde, og der samtidig bryder frugtlegemer frem flere steder på stammen, så er det et tegn på, at jeres røn nu er et risikotræ.

Tynd krone

Lakporesvamp flere steder på stammen

I bør derfor få træet fældet, men hvis I har lyst til at gøre noget godt for biodiversiteten og den sjældne svamp, så efterlad gerne en stub på lidt over en meter. Det kan blive en fin siddeplads, og det sparer også penge. Desuden er det både mere sikkert og komfortabelt for træfælderen at sætte et højt stød, da råddets omfang er størst lige over jorden. Man kan sagtens plante et nyt træ ved siden af stubben, da svampen ikke smitter fra stød til træ.