Dato: 24-10-2009 Emne: Svampe

Sjælden lakporesvamp på rødeg

Spørgsmål

Svamp ved foden af rødeg
Svampen ved foden af rødegen er en lakporesvamp.

Vi har observeret en svamp ved rodhalsen på en rødeg. Jeg har vedhæftet fotos, som viser svampen og træets placering på græsplæne ikke langt fra en bygning.

Der blev bygget om for ca. 10 år siden, men det er første gang, at vi har set et frugtlegeme på træet.

Hvilken svamp er der tale om, og bør vi være bekymret for træets stabilitet?

Svar

Rødeg tæt på hus
Rødeg tæt på hus har fået lakporesvamp ved basis.

Det er et lakporesvamp frugtlegeme på jeres egetræ. I behøver ikke at gå i panik og fælde, normalt kan træer godt stå i en del år med denne vednedbryder, og eg er jo en relativ stabil træart. Men i sidste ende er resultatet selvfølgelig et omfattende råd i stammebasis, som betyder, at træet knækker. Hvis svampen kommer ud på andre sider af træet, eller der kommer kronesymptomer, bør I fælde.

Hvis I gerne vil have en tidshorizont, kan en rådmåling faktisk være nyttig med denne svamp. Men hvis I alligevel bare vil fælde i stedet for at bevare, er der ingen grund til at bruge penge på det. Jeg gætter på at svampeangrebet er startet i forbindelse med byggeriet for 10 år siden, hvor træerne sikkert fik skadet rødderne. Jeg tror, der har været et lille frugtlegeme sidste år ud fra det mørke område til venstre for det store, flotte frugtlegeme.

Lakporesvamp
Lakporesvamp kendes på den lakagtige, rødbrune overflade og den hvide underside.

Svampens størrelse indikerer i øvrigt et ret kraftigt råd, som formentlig sidder i træets kerne. Så længe splinten er intakt, vil træet klare sig. Men mit bud på en restlevetid er omkring 10 år, alt efter træets alder og vitalitet.

Min kollega Thomas Læssøe siger, at det faktisk er en ganske sjælden og rødlistet art af lakporesvamp, nemlig Ganoderma resinaceum, på dansk gyldenbrun lakporesvamp. I bør derfor efterlade de nederste 1,5 meter af stammen, hvis I fælder, så svampens voksested bevares. Læs mere i bogen Risikotræer.