Dato: 18-03-2010 Emne: Insekter

Tjørnepragtbille i Hovedstadsområdet

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål om hvidtjørn og om tjørnepragtbillen. Jeg har tidligere stillet mit spørgsmål til Naturstyrelsen og har fået svar derfra, hvor de bl.a. råder mig til at kontakte jer. Jeg vil gerne stille samme spørgsmål til jer og håber på forståelse. Det er en meget ømtålelig sag i vores grundejerforening.

Mit spørgsmål til Naturstyrelsen

Kære Naturbrevkasse

D-formede huller i barken
Tjørnepragtbillens karakteristiske D-formede udflyvningshuller i barken på tjørn.

Jeg er bestyrelsesmedlem i en  grundejerforening, hvor vi har 45 år gamle Ahorntræer, som skygger for beboerne i haverne i vore bebyggelse af lave huse.

Vi har nu besluttet at fælde Ahorn-træerne og vil i stedet plante almindelig Hvidtjørn - som træer. Træerne står på begge sider af en Stamvej (lokalvej).

Nu er der sået tvivl om, hvorvidt Hvidtjørn er hårdføre nok. I en artikel i Berlingske Tidenden fra 13. januar 2008 er bl.a. nævnt, at Den centraleuropæiske Pragtbille har slået flere vejtræer ihjel og især er Hvidtjørn meget udsat.

Kan Naturbrevkassen bekræfte, at Pragtbillen er særlig hård ved Hvidtjørn?
Kan Naturbrevkassen foreslå andre træsorter, som vi evt. burde eller kan plante i stedet for Hvidtjørn.

I håb om en velvillig besvarelse af min henvendelse, idet vi skal have andre træer plantet senere på året og gerne vil forberede beboerne i grundejereforeningen på træsorten, hvis det ikke skal være Hvidtjørn.

Jeg kan oplyse, at Herlev Kommune har og vil plante Hvidtjørn på området op til vore bebyggelse.

Svar

Snoede larvegang under barken
Tjørnepragtbillens karakteristiske snoede larvegang under barken på pæretræ.

Det er ikke første gang, jeg får det spørgsmål, men dengang handlede det om Østjylland.

Når det drejer sig om Herlev, ville jeg nok være lidt tilbageholdende. Ballerup er - som du måske har hørt om - den hidtil heftigst angrebne lokalitet med ca. 100 dræbte tjørn. På Pometet i Høje Taastrup er de igang med at fælde mere end 100 angrebne pæretræer (hovedværttræet for tjørnepragtbillen i Centraleuropa), som ellers var ret værdifulde.

Dette omfang indikerer, at det ikke kun var den ekstremt varme sommer 2006, som favoriserede en kort opblomstring af arten og problemerne.

Så dit spørgsmål vil jeg besvare med, at jeg på jeres lokalitet ville vælge en anden træart, selvom tjørn er dejlig.

Relaterede videnblade