Dato: 13-06-2018 Emne: Friluftsliv

Er taks giftig for omgivelserne?

Spørgsmål

Jeg søger svar på, takstræets giftighed og håber I kan hjælpe med at svare på, hvorvidt det stadig er giftigt, når det bliver nedbrudt.
Jeg har fået noget træflis, hvori der indgår taks, og som skal bruges til stier i min urtehave. På sigt, når det formulder, vil det komme i bede, hvor vi spiser fra. Kan I hjælpe med at afklare mine bekymringer?

Svar

Vi har aldrig hørt, at taks skulle være giftigt i forbindelse med, at man spiste andre planter i nærheden. Det ville jo kræve, at det giftige stof (taxin) fra taksen blev optaget af rødder eller blade fra andre planter, men det kan vi ikke finde oplysning om. Faktisk siger nogle kilder, at det er ret vanskeligt at udvinde det stof fra taks, som bruges i kemoterapi.

Taksfrugter

Derimod kan savsmuld og andre smådele af nåle, bark eller i værste fald frø, som fysisk lægger sig på de spiselige planter og ikke fjernes ved afvaskning, i princippet give en forgiftning. Men det samme gælder jo for jord, hvis der er sygdomsfremkaldende bakterier til stede. Måske kunne du prøve at spørge Giftlinjen for at høre en læges mening. Vi har ikke præcis viden om den dosis, der skal spises for at opleve gener, men gætter på, at det er større mængder, end der kan ligge på naboplanter.

Hvis det er meget smuld i flisen, og du vil være helt sikker, kan du måske bruge træflis med taks som et bundlag på stierne, og så lægge en anden slags oven på.

Du skal i øvrigt være opmærksom på, at der skal et ret tykt lag flis på stien for at gøre den ukrudtsfri, hvis det er formålet. Og at flisen bliver nedbrudt og derfor skal efterfyldes. Endelig, så er flis fattig på kvælstof, og derfor optages der kvælstof fra den omgivende jord, når flisen nedbrydes. Det kan altså tage en vigtig næringskilde fra dine afgrøder.
Du kan læse et andet rådgiversvar om taks her