Dato: 23-01-2009 Emne: Insekter

Alternative midler mod ædelgranlus

Spørgsmål

Kan man bruge alternative bekæmpelsesmidler mod alm. ædelgranlus i nordmannsgran?

Svar

Siden 1995 har der ved Skov & Landskab været gennemført forsøg med alternative bekæmpelsesmidler (olier, sæber og gelatine-præparater) over for det hyppigste skadedyr i nordmannsgran – alm. ædelgranlus. Dette er sket med støtte fra Skov- og Naturstyrelsen til gennemførelsen af strategien om udfasning af pesticidanvendelsen på offentlige arealer pr. 1. janur 2003. De positive resultater fra en lang række af disse forsøg bevirkede, at Miljøstyrelsen i foråret 2003 gav en off-label godkendelse til nogle af olie- og sæbe-præparaterne. For første gang blev denne type midler derfor sidste forår brugt i større omfang på statsskovenes arealer til bekæmpelse af ædelgranlus.

Efter behandling i maj/juni mod ædelgranlus viste der sig, højst uventet i forhold til tidligere erfaringer, misfarvninger af nålene i juli/august. Kun behandlingen med olie før skudbrydning resulterede ikke i økonomiske tab. Det drejede sig om ca. 20.000 træer, som havde misfarvninger. Skov- og Naturstyrelsen beskrev det i en pressemeddelelse som små sten på vejen mod en miljøvenlig produktion.

Den lange tid, der gik mellem behandlingen og de observerede skader fortæller, at det ikke er ’svidninger’ i gængs forstand, som man normalt kan se det efter aggressive opløsningsmidler, eller hvor rester af herbicid i sprøjtetanken forårsager skade. Skadebilledet tydede snarere på, at træerne var blevet gjort modtagelige for en påvirkning udfra. Det mest nærliggende i denne sammenhæng er den ekstreme tørke i foråret 2003 i kombination med de rekordhøje minimumtemperaturer i juli måned. Et igangværende projekt støttet af Produktionsafgiftsfonden for Juletræer og Pyntegrønt vil søge at afdække betydningen af dette.

Indtil resultaterne af ovennævnte projekt foreligger vil det være risikabelt fortsat at anbefale anvendelse af sæber og olier som alternativ til pyrethroider, når det drejer sig om alm. ædelgranlus. Alt indikerer i øjeblikket, at baggrunden for skaderne skal søges i de specielle vejrforhold i 2003. Imidlertid kan det ikke på forhånd udelukkes, at sådanne forhold vil optræde igen.

Da skader som følge af bladlussugning normalt vil være mindre end de skader, der i 2003 forekom som følge af anvendelsen af de alternative midler, må det ved lave bladlustætheder anbefales at undlade behandling med disse midler indtil årssagssammenhængene er klarlagt. Det må i øvrigt anbefales altid at gøre bladlusbekæmpelse behovsbestemt.

Ved store tætheder af ædelgranlus umiddelbart før skudbrydning kan der stadig være grund til at anbefale anvendelse af et af de off-label-godkendte midler. Behandlingen skal i så fald udføres før skudbrydning og de anbefalede doseringer overholdes.