Dato: 01-09-2007 Emne: Insekter

Sitkabladlus på nordmannsgran

Spørgsmål

Mine nordmannsgraner, som står tæt på mine læhegn af sitkagran er begyndt at tabe nålene. På sitkagranerne er der også en del gule nålespidser.

Svar

Sitkalus på nål
Sitkalus med de karakteristiske røde øjne

Der er nok tale om sitkabladlusen (Elatobium abetinum) ofte kaldet sitkalus, som er 1-2 mm lang, grøn og med karakteristiske røde øjne. Værter er træer af slægten Picea, især blågran, hvidgran og sitkagran samt i mindre grad rødgran.

Sitkabladlusene sidder på nålenens underside på de ældre nåleårgange. Sugningen medfører på Picea først en nærmest tværgående båndformet gulspætning af nålene, der derefter visner og falder af. Årsskuddet skades normalt ikke.

gullige nåle
Skader på sitkagran efter sugning af sitkalus

Ved massive angreb kan bladlusene dog af mangel på føde søge ud på de nye nåle. De kan dog ikke overleve på de nye skud i foråret og dør hurtigt.

I Danmark overvintrer nymfer og voksne bladlus. Bladlusene er levendefødende, og nye nymfer kan fødes ved temperaturer kun få grader over frysepunktet.

Nordmannsgran med tabte nåle
Skade på nordmannsgran pga. sitkabladlus. Foto M. Winther

Opformeringen kan begynde meget tidligt om foråret og være overordentlig hurtig og kraftig.

Bladlus antallet kulminerer i reglen i slutningen af maj - begyndelsen af juni, hvorpå det falder brat. Der kan undtagelsesvis og efter et kraftigt forårsangreb ses en mindre opformering igen i efteråret.

Formentlig har bladlusene kastet sig over nordmannsgranerne, fordi der ikke var flere ældre nåle tilbage på sitkagranerne i læhegnet, eller fordi der er unormalt mange bladlus i år.

            

Relaterede videnblade