Dato: 01-04-2009 Emne: Svampe

Asketoptørre

Spørgsmål

Hvad er årsagen til, at ask står med døde toppe over hele landet ? Er det et svampeangreb, og hvad kan vi gøre ?

Svar

Døde toppe og sidegrene i askekultur.
Døde toppe og sidegrene i askekultur. Østjylland i slutningen af juli 2006. Skaden blev synlig ved udspring 2006.

Problemet er især synligt som en toptørre i kulturer af ask, men også større træer står med døde kviste i kronen. Symptomerne blev første gang observeret i Danmark i 2003, og i 2006 var skaderne udbredt i hele landet. Problemet er ganske alvorligt og truer dyrkningen af ask, fordi unge træer bliver deforme eller dør. Ældre aske kan på langt sigt også blive så svækkede, at de dør, men mange forventes at overleve.

I flere lande er isoleret svampe fra barken på skadede asketræer, og det blev i 2006 afklaret, at skadevolderen højst sandsynligt er Chalara fraxinea. Da infektionsbiologien ikke har været kendt, er det vanskeligt at rådgive om mulige modforholdsregler. I 2012 er det konstateret, at den ukønnede form (C. fraxinea) hører sammen med en invasiv svamp asketoptørre-stilkskive (Hymenoscyphus pseudoalbidus senere omdøbt til H. fraxineus), som ses på døde bladstilke af ask.

Skov & Landskab følger situationen nøje og informerer løbende om asketoptørre.

Dræbt bark på askeplanter.
Dræbt bark på askeplanter. Skaden sidder på 2004 topskuddet. Bemærk den døde kvist fra 2005 midt i nekrosen (rød pil). Der er kallus rundt i kanten af det døde område (blå pil). Denne type nekrose tyder på en biologisk årsag. Foto taget starten af august 2006.