Mariehøns ved stranden
Spørgsmål
Vi har fået flere henvendelser fra folk, som i weekend'en omkring månedsskiftet juli/august var ved stranden, og dér blev generet af horder af den almindelige 7-plettede mariehøne. Nogle blev bidt, andre spørger, hvorfra mariehønsene kommer, hvorfor de samles ved stranden, og hvornår de er borte igen.
Svar
"Mariehøneår" forekommer jævnligt (1976, 1989 og et par gange i 1990'erne), men det er sjældent, vi ser det to år i træk som sidste år og i år.
De mariehøns, vi ser nu, er afkommet af de mariehøns, der overvintrede, og som i maj-juni lagde æg, og hvor larverne i juni tog for sig af bladlusene.
Når de er så talrige, skyldes det, at fødeforholdene har været gode og vejrforholdene gunstige for både bladlus og mariehøne-larver.
At de samles ved strandene skyldes mest, at de i deres søgen efter føde strejfer vidt omkring, når der ingen føde er, lige hvor de klækker af pupperne. De flyver nødigt over åbent vand, og derfor ophobes de nær bredden.
At de nogle gange kan finde på at bide mennesker skyldes, at de er tørstige og gerne bider i planter efter væske. På strandene er der ofte flere mennesker end planter, og så forsøger de sig blot på disse. Normalt er horderne borte igen, lige så hurtigt som de kommer. I år har de dog vist sig mere standhaftige - byggende på observationer fra Nordjylland, Nordfyn og Nordsjælland. Jeg forventer imidlertid, at et vejrskifte vil skaffe os af med dem.