Bøgegrenbladlus på bøgehæk – Københavns Universitet

Videntjenesten > Rådgivning > Spørgsmål og svar > Park og Landskab > Bøgegrenbladlus på bøg...

Dato: 04-08-2009 Emne: Insekter

Bøgegrenbladlus på bøgehæk

Spørgsmål

Bøgegrenbladlus på hækplante i juli måned

Bøgegrenbladlus på hækplante i juli måned

Vi har en bøgehæk, der er 6 år gammel, og som har nogle store kraftige planter. Sidste sommer begyndte nogle af planterne at dø. Når vi kikkede på de døde planter, kunne vi se, at der var sprækker i stammen, og at de var besat af myrer. Vi fjernede de dårlige planter og satte nogle nye i efteråret.

Nu har vi det samme problem igen, at mange af de store kraftige planter pludselig er begyndt at visne, og de er fyldt med myrer. Hvad er årsagen, og hvad kan man gøre ?

Svar

Død bark på afklippet hækplante af bøg

Død bark på afklippet hækplante af bøg

Der er tage om en bladlus, nemlig bøgegrenbladlus (Lachnus pallipes), som suger på to år gamle eller ældre grene af bøg og dermed desværre også på hækplanter.

I den lærebog, hvor arten er omtalt, står der, at de angrebne grene kan få revner på langs. I samme bog står, at arten kun er fundet få gange i Danmark og kun i Jylland, men I er ikke de eneste, som har fundet dem i Nordsjælland i år.

Der kan godt være myrer til stede, for de malker bladlusene for honningdug og vogter dem mod fjender. Jeg tror dog, at en del af det, I ser, faktisk er bladlusene selv. De er ret store, gulbrune og har lange ben med mørke områder, se nærbillede.

Bøgegrenbladlus kan kendes på de brune kroppe og mørke ben

Bøgegrenbladlus kan kendes på de brune kroppe og mørke ben

Man kan bekæmpe dem med en 2% opløsning af brun sæbe i vand, som sprøjtes på bladlusene. Dels bliver de vasket af, og dels kan de ikke tåle sæbevand. I skal ikke kun kigge på de planter, som ser syge ud. Faktisk er det vigtigere at få bekæmpet problemet på de planter, som endnu ikke har fået barkskader. Bladlusene vil nemlig sidde og suge i et godt stykke tid, før barken skades, og de er ofte væk fra de døde barkområder.

De syge hækplanter kan klippes over nedenfor den døde bark, der hvor den går hele vejen rundt om stammen. Rødderne fejler ikke noget, og så skyder de igen fra den nederste del af planten. Hvis der kun er et lille område med død bark, kan planten måske overvokse det, men hvis det er mere end halvdelen af stammens omkreds som er død, så vil toppen ofte blive dårlig og måske visne. Så er det bedre at klippe planten tilbage, så al næring og energi går til de sunde dele.

Vi må håbe på en kold vinter og køligt regnfuldt forår næste år, så bladlus ikke får så gode betingelser, som de har haft i de sidste to år.