Dato: 18-08-2010 Emne: Svampe

Ege-spejlporesvamp på bytræ

Spørgsmål

Frugtlegemer af ege-spejlporesvamp to steder på stammen, samt slimflåd
Frugtlegemer af ege-spejlporesvamp to steder på stammen, samt slimflåd

Vi har fået en henvendelse fra en borger, der har observeret frugtlegemer ved roden af den gamle eg på torvet.

Træets krone ser heller ikke for godt ud, det er i øvrigt blevet kronereduceret, men jeg ved ikke hvornår. Torvet blev renoveret for ca. 4 år siden, kan det have betydning?

Hvilken svamp er der tale om? Er det nødvendigt at fælde træet eller kan vi finde en anden løsning? Jeg sender nogle fotos.

Svar

Ege-spejlporesvamp med gyldne farver og dråber på overfladen af frugtlegemet
Ege-spejlporesvamp har gyldne farver og ofte dråber på overfladen af frugtlegemet

Der er tale om ege-spejlporesvamp (Inonotus dryadeus). Svampen kendes på de gyldne farver og dråber på overfladen af frugtlegemet, samt selvfølgelig voksestedet på en ældre, svækket eg. Den omtalte renovering af torvet for nogle år siden kan sagtens have bidraget til at svække træet, så svampen kunne brede sig.

Træet udviser to af de vigtigste typer af symptomer på problemer: for det første har egen tydelige kronesymptomer i form af tyndløvethed og døde kviste, for det andet frugtlegemer af en vednedbrydende svamp tre steder på stammen, lige over jordoverfladen. Ved den ene forekomst af ege-spejlporesvamp ses en kile af mørkfarvet bark, dette skyldes formentlig slimflåd, som er et tegn på stress.

Kronesymptomer
Kronesymptomer med dårlig beløvning og døde kviste

Egetræer har normalt en høj stabilitet, og selvom angreb af ege-spejlporesvamp ifølge udenlandske kilder medfører et alvorligt råd af hvidmuldstypen i rødderne og det nederste af stammen, kan svampen tilstedeværelse til en vis grad tolereres, hvis træet i øvrigt er vitalt, og presset på rødderne nedbringes. Men i dette tilfælde betyder træets dårlige tilstand, at kronereducering ikke vil give det ønskede resultat.

Samlet set bliver konklusionen, at træets tilstand og placering på et befærdet torv ikke er acceptabel ud fra sikkerhedsmæssige hensyn. En fældning må anbefales som den bedste løsning. Ege-spejlporesvamp er en relativt sjælden svamp, som står opført på rødlisten som sårbar. Man kan derfor overveje at bevare svampens voksested ved at lade de nederste 1-2 meter af stammen stå.