Grenkapning på bøg
Spørgsmål
Efter at have læst bogen Risikotræer, er jeg kommet i tvivl, om det vil være fagligt forsvarligt at beskære på bøgetræ vist på vedhæftede billeder. Det er den store gren, som sidder parallelt med vejen hen mod skiltet, som skal fjernes (se pil). Man er bange for, at den bliver tynget så meget af vægt, at den knækker af. Den har en meget tung grenopbygning, på grund af den måde den har vokset på.
Svar
Jeg synes bestemt, det giver mening at lette vægten på den tunge gren, det skal bare gøres rigtigt. Det betyder, at I ikke må skære den af helt inde ved stammen. Jeg foreslår, at I fjerner den sidegren, som hænger ud over vejen. Den må I godt skære af tæt på hovedgrenen. Samtidig korter I hovedgrenen af, dvs. den del som hænger parallelt med vejen. Jeg kan ikke helt bedømme, hvor det er godt at kappe den, men der skal helst være mindst 2 meter hen til stedet, hvor I har skåret sidegrenen. Hvis der er nogle mindre sidegrene, som peger væk fra vejen, kan det være fint at bevare dem for at holde liv i hovedgrenen.
Den mindre sidegren til venstre (pil) på hovedgrenen kan helt skæres af. | Hovedgren (vist med pil) skal kappes længst muligt væk fra stammen, fx 2-3 meter ude. |
Denne beskæring vil selvfølgelig stadig give adgang for svampe i såret (fx skællet stilkporesvamp) og er heller ikke så ’pænt’ som kapning inde ved stammen. Men rent biologisk er det en langt bedre løsning for bøgen, fordi træet får mulighed for at forberede indkapsling af et eventuelt råd, inden svampen når ind til stammen. Det kan træet ikke så godt nå, hvis man åbner op direkte til stammen. Hvis (dele af) sidegrenen dør om 20+ år, kan man fjerne det døde til den tid. Hvis der skulle komme mange vanris omkring sårene, må man skære dem af hvert 10. år inden de bliver for store.
Et helt andet problem er, at stammen deler sig i en tvege længere oppe. Der ser ikke ud til at være så meget indvokset bark endnu, men tvegen kan give problemer i fremtiden. Derfor kunne det måske være fint at få lettet kronen for vægt generelt ved samme lejlighed. Her tænker jeg ikke på en beskæring, men blot en generel kronesanering, hvor man fjerner krydsende grene og tynder ud i sidegrene, samt korter de længste af. Især den tykke sidegren, som sidder oven for den, I er bekymrede for, da den ser ud til at hænge langt ud over vejen. En dygtig træplejer kan sagtens vurdere, hvad der skal fjernes i kronen, for at få et harmonisk resultat. Samtidig mindskes belastningen på det svage punkt, som tvegen udgør – og det er også en fordel i relation til de manglede rødder ud mod vejen.