Lad aldrig halve tveger stå
Spørgsmål
I en park centralt i vores by står en flerstammet bøg/tvege, som en del af en mindre bøgebevoksning. I forbindelse med et kraftigt skybrud i sommeren flækkede en af tvegerne af.
Der går en sti langs med skovkanten, direkte under bøgen og endnu en sti lidt længere ude.
Planen er derfor, at de resterende stammer fældes i nogle meters højde, så træet står tilbage som en torso. Hvad tænker I om det? Hvor høj en torso er forsvarlig at lade stå tilbage?
Svar
Tveger, dvs. træer med en todelt stamme, og træer med flere stammer er typisk ustabile, hvis delingen har form som et V. V-tveger udvikler indeklemt bark (også kaldte indvokset bark), som ikke bidrager til sammenhæftningen mellem tvegens dele. U-formede tveger er mindre risikable, da de ikke udvikler indeklemt bark. De er dog ikke så sikre som et enstammet træ. Her ser det ud til at vinklen har været spids, og der er indeklemt bark på den efterladte del af træet.
Når den ene stammedel er flækket af, er de resterende stammer også i risiko for at flække fra hinanden. Der er to problemer. Dels er der endnu en spids samling med stor risiko for flæk, dels er der risiko for at den store skade får den efterladte del af træet til at knække. Det er en god ide at skære resten af træet ned i tide. Overvej altid at lave en torso så en del af stammen efterlades stående. En anden del kan evt. efterlades liggende. Det efterladte ved er levested for insekter, svampe, osv. og bidrager til forøget biodiversitet.
Vi plejer at sige at en torso på 3-4 meter er helt ufarlig at have stående. Hvis man er lidt mere risikovillig, kan man også lade 5-6 meter stå. Højere torsoer bør generelt kun efterlades, hvis de kan falde omkuld uden fare for omgivelserne. I dette tilfælde kunne I fx kappe stammen ind mod skoven lige over den døde gren i det næste delingspunkt, og den tynde tvege til højre lidt længere nede. De levende sidegrene i delingspunktet bør også fjernes, men selve delingspunktet er et sted med god styrke, som ofte udvikler sig til værdifulde mikrohabitater.