Hestekastanje med svampe – Københavns Universitet

Dato: 30-01-2013 Emne: Svampe

Hestekastanje med svampe

Spørgsmål

Hestekastanje med svampe på stammen og stor tvege

Hestekastanje med svampe på stammen og stor tvege

Vi har en stor hestekastanje, hvor der er svampe ned langs stammen.

Træet står lige ved et hus, så vi er lidt bekymrede.

Vi kan ikke lige genkende svampene, så vi vil gerne høre jeres mening.

Udgør hestekastanjen en fare for sikkerheden, og bør vi fælde den?

Vi sender nogle fotos af træet og svampene.

Svar

Flotte orange paddehatte om vinteren er typisk for fløjsfod.

Flotte orange paddehatte om vinteren er typisk for fløjsfod.

De flotte orange paddehatte er almindelig fløjlsfod (Flammulina velutipes). I svampebøger kan man læse, at den optræder på stubbe samt på levende men svækkede løvtræer, i skadede områder som f.eks. grenbrud. Kan som en af de få bladhatte tåle frost, og så er den faktisk spiselig.

De flade, cremefarvede frugtlegemer er en barksvamp, det er lidt svært at afgøre arten. En mulighed kunne være laksefarvet voksskind (Peniophora incarnata) eller sprækkehinde (Cylindrobasidium evolvens). Begge arter er nedbrydere af allerede dødt ved / bark.

Tilstedeværelsen af disse svampe er ikke i sig selv anledning til den helt store risiko, denne type vednedbrydere øger ikke problemet men viser det. Stabiliteten af træet skal vurderes sammen med andre faktorer, ikke mindst træets struktur og kronetilstand.

I dette tilfælde er træet en tvege og sammenholdt med hvor omfattende svampeangrebet på stammen er, giver det anledning til bekymring for stabiliteten. Der er desværre en ret stor risiko for, at den ene del af hestekastanjen flækker af på et tidspunkt. Så I bliver nok nødt til at gøre noget ved det træ pga. placering tæt ved huset.

En stor gammel svampeangrebet hestekastanje som denne har imidlertid biodiversitetsmæssig værdi. Sandsynligheden for at der f.eks. bor sjældne insekter i den rådne stamme er høj.

Hvis I på nogen måde har mulighed for at lade hele den svampeangrebne torso stå til forfald, ville det være en stor gevinst for naturen. Der vil gå mange år, før den store stamme er rådnet op, og i mellemtiden kan I jo nyde synet (og måske smagen) af de flotte svampe.

Vi foreslår, at I skærer de store grene af et lille stykke oven for tvegen og så lader resten stå. Det vil håndtere både det sikkerhedsmæssige problem og kun give en lille påvirkning af den naturmæssige betydning af det gamle træ. Hvis I alligevel vælger at fælde hele træet, er der måske mulighed for at stille eller lægge hele stammen (ikke opskåret i dele) et sted, hvor svampe og insekter kan leve videre i fred og ro.

Fløjsfod frugtlegemer på hestekastanje

Almindelig fløjlsfod har smukke orange og klæbrigt glinsende frugtlegemer, som er fremme om vinteren.

Stråle-åresvamp frugtlegemer på bark af hestekastanje

Barksvampe har typisk flade frugtlegemer og deres tilstedeværelse afslører, at barken er død. De irgrønne områder er lav.