Lakporesvampe på bøg
Spørgsmål
Et af bøgetræerne langs vejen, som vores park ligger op til, har nogle svampe siddende på det nederste af stammen. Er det noget, vi skal bekymre os om?
Svar
Svampen på jeres træ tilhører slægten lakporesvampe. Der er flere arter, hvoraf de tre mest almindelige, som optræder på levende træer, ligner hinanden. En mere sjælden art (skinnende lakporesvamp) ses kun på stød.
Lakporesvamp angriber en lang række træarter, men er meget almindelig på bøg. Frugtlegemerne kan ses hele året, men i sensommeren kommer den friske hvide kant og underside, og svampen kaster sine brune, kakaoagtige sporer.
Nye frugtlegemer af lakporesvamp kommer også frem om efteråret som hvide kugler på stammen. Lakporesvamp forårsager en kraftig hvidmuld i stammebasis.
Der er ikke noget at gøre ved angreb af vednedbrydende svampe, andet end at fælde træet.
Træer med angreb af lakporesvamp kan stå i mange år uden at vælte. Men til sidst er så store dele af veddet nedbrudt, at træet knækker lige over jordoverfladen og falder i fuld længde.
Hvis der har siddet frugtlegemer i mange år, eller hvis der er frugtlegemer på flere sider af stammen, bør træet fældes, såfremt det er til fare for omgivelserne.
I dette tilfælde, hvor det står ud til en offentlig vej, bør I nok overveje en snarlig fældning, medmindre I er helt sikre på, at træet først fornylig har fået frugtlegemer. I bør observere træet hvert år i sensommeren eller efteråret, så I kan få det fældet, så snart svampen viser sig på flere sider af stammen.
Hvis I meget gerne vil bevare træet længst muligt, kan I få lavet en rådmåling, som kan vise, hvoromfattende råddet er i stammen. Vær opmærksom på, at rådmåling er relativt dyrt, så det skal kun bruges i særlige tilfælde.
Svampen kommer typisk ind via sår på stammebasis eller rødder, f.eks. påkørselsskader i forbindelse med græsslåning omkring træet. Læs mere i bogen Risikotræer.