Dato: 12-09-2018 Emne: Svampe

Kæmpeporesvamp mistanke afgøres

Spørgsmål

Stub med frugtlegemerVi har stød med kæmpeporesvamp i vores park. Det bruger vi til at finde ud af, hvornår svampen er fremme, så vi kan tjekke de bøge, vi har mistanke til. Efter regnen i august vælter svampene frem her i september, men da vi kiggede på de andre bøgetræer, var det ikke dem med kronesymptomer, som havde frugtlegemer, men et træ med god krone. Det undrer vi os over.

Svar

Bøg uden kronesymptomer
Bøg uden kronesymptomer men med kæmpeporesvamp

Det er en glimrende taktik, I har, da kæmpeporesvamp (Meripilus giganteus) netop er en af de svampe, som kun er fremme i kortere tid og typisk efter en periode med regn i sensommeren. Så netop nu er det perfekte tidspunkt at finde kæmpeporesvamp. 
Vi ville ligeledes have forventet, at et bøgetræ med mange frugtlegemer også havde kronesymptomer, men sådan er det ikke altid. Derfor er det vigtigt, at man ikke fælder på kronesymptomer alene, men lader forekomsten af kæmpeporesvamp afgøre sagen. 

Frugtlegemer ved foden af stamme
Frugtlegemer af kæmpeporesvamp ved foden af stamme

På den anden side kan svampen have svært ved at danne frugtlegemer, hvis jorden er komprimeret, hvis græsset slås helt op til stammen, eller hvis der er fædsel og pilfingre om træet, fx på legepladser.  Hvis man vil være helt sikker på at fange kæmpeporesvamp, skal man som minimum lade være med at slå græsset under træerne og gerne rode op i komprimeret jord.

Når der er frugtlegemer hele vejen rundt om stammen, er stabiliteten nedsat, da svampen har spist de store holderødder, der hvor den kommer op. Dette er fældningsgrund også uden kronesymptomer. Lad gerne et højt stød stå til glæde for biodiversiteten. Mange insekter lever i og af svampen og den døde stub.