Dato: 19-04-2010 Emne: Formklipning og formhugning

Formklipning af gran

Spørgsmål

Jeg er i gang med at undersøge dyrkningsforhold for rød- og blågran samt contortafyr paa Island. Findes der litteratur eller andet vedrørende klipning, formning og regulering af rødgran, blågran og fyr?

Svar

Kegleformet juletræ
Den typiske kegleform som juletræer har i Nordamerika.

Der findes næppe nogen forskrifter for formning for de nævnte arter, men prøv at søge på internettet under artsnavnet (eller bare Picea / Pinus) og growth regulation / shearing / pruning.

Den amerikanske fremgangsmåde går ud på at hugge hele træet kegleformet til (inklusive at afkorte topskuddet). De anvender så vidt jeg kan se samme metode for alle arter, som de anvender til juletræer, således arter af Abies, Picea, Pinus, Pseudotsuga. Det giver jo den særlige sukkertop-stil, hvor julepynten skal lægges på, men det er nok ikke det, du er ude efter?

Det er nok kun nordmannsgran, som har medført så indgående forsøg, se hele vores serie af Videnblade. Du kan finde mere info i tidsskriftet Nåledrys. Måske kan du anvende denne viden som udgangspunkt for forming i "dine" arter.

Formklippet gran med misfarvede nåle
Formklippet gran med misfarvede nåle pga. svampeangreb.

Men du skal selvfølgelig først indkredse formproblemerne: Bliver de islandske træer for tætte, for åbne, for brede, mister de topskuddet, eller?

Der er mindst en enkelt dyrker i Danmark, som har erfaring med formklipning af rødgran og omorika. Desværre fik han alvorlige problemer med svampeangreb på nåle og skud af de tætte træer. Men det skal siges, at hans marker lå omgivet af minkfarme og måske derfor havde en høj kvælstofpåvirkning.

Også de nordamerikanske dyrkere har problemer med diverse nålesvampe, som har gode betingelser i de tætte træer. På vestkysten af USA har de tillige høj nedbør, hvilket også fremmer svampeangreb på nåle, da mange nålesvampe får optimale betingelser for sporeproduktion og smitte ved høj luftfugtighed. Dette kendes også fra juletræsdyrkning på Norges vestkyst.