Skimmelsvamp på juletræer
Spørgsmål
Kan man gøre noget ved skimmelsvampe på juletræer? Hvor stort et problem er det egentlig?
Svar
Skimmelsvampe forekommer overalt i naturen og gror på snart sagt alle "overflader", herunder også nåle af nordmannsgran, nobilis og rødgran mens træerne er i live. Når træet dør, træder skimmelsvampene til som naturens "renovationsvæsen" og nedbryder det døde plantevæv. Er fugtigheden høj, og er plantevævet egnet som "svampemad", kan nedbrydningen og dermed opformeringen af skimmelsvampene gå meget hurtigt.
I relation til dyrkning af juletræer bør man som producent undgå at håndtere usolgte, nettede og stakkede juletræer, som har ligget længe - f.eks. sommeren over, uden at man tager de nødvendige forholdsregler med åndedrætsværn (P3-maske). Usolgte partier bør såvidt muligt søges brændt, hvor de har ligget istedet for søgt flyttet med henblik på f.eks. flisning (flisværdien i juletræer er i øvrigt ringe).
Juletræskøbere, som udtrykker bekymring for skimmelsvampe, kan beroliges med, at det ikke er et problem, medmindre man allerede er overfølsom mht. skimmelsvamp. Når juletræet bringes indenfor ved juletid i stuens varme og tørre luft, kan svampenes sporer nemlig spredes til gene for de mennesker, som er allergiske over for skimmelsvampe. For at imødekomme problemer med skimmelsvampe-sporer kan man tage en række forholdsregler:
- Begræns tiden, hvor træet står indendørs - julen behøver ikke vare helt til påske.
- Placer træet i et rum, der kan lukkes af fra resten af huset - f.eks. en udestue.
- Sørg for god udluftning.
- Begræns håndteringen af træet og hold afstand.
- Juletræsvask er en sidste mulighed, hvor træet skyldes grundigt udendørs med vand og herefter tørres et lunt sted - NB! Husk at stille træet i vand under tørringen.