Dato: 10-05-2013 Emne: Svampe

Syge klippeædelgran (Abies lasiocarpa)

Spørgsmål

I midten af 1990'erne anlagde vi en juletræskultur med klippeædelgran, Abies lasiocarpa var arizonica. Fem eller seks år efter, da vi så småt skulle begynde at høste juletræer, var der allerede skader i form af misdannede skud. Vi vidste godt, at årsagen var bladlus, der sugede på barken, og det lykkedes nogenlunde at holde problemet i ave.

Vi har dog ikke gjort noget på arealet i en årrække, og omfanget af skader er eksploderet midt i bevoksningen, hvor træerne står og dør. Det ser bedre ud rundt i kanten af arealet, men der er også mange skader i form af misdannede og døde grene på træerne. Det er blevet værre de sidste to år, synes jeg. 

Syg klippeædelgran (Abies lasiocarpa) kultur
Syg klippeædelgran (Abies lasiocarpa) kultur

Vi har nu fået konstateret angreb af Neonectria i lasiocarpa bevoksningen, men også i en nærliggende nordmannsgran bevoksning, som vi lige har tyndet som forberedelse til at bruge til klippegrønt. Vi kan forstå, at den nye Neonectria barkkræft er en ret alvorlig sygdom, især i klippeædelgran. Vi har derfor besluttet at rydde op, men vil det være nok at fjerne de syge lasiocarpa eller skal de væk alle sammen? Kan vi lave det til flis og sende til varmeværk?

Knuder på skud af klippeædelgran pga stammelus sugning
Knuder på skud af klippeædelgran pga stammelus sugning

Svar

Det er helt korrekt, at ædelgrankræft, som den nye Neonectria sygdom kom til at hedde på dansk, er en ganske alvorlig sag.

Døde skudspidser i nordmannsgran klippegrønt bevoksning pga Neonectria
Døde skudspidser i nordmannsgran klippegrønt bevoksning pga Neonectria.
Nordmannsgran klippegrønt bevoksning med Neonectria angreb
Nordmannsgran klippegrønt bevoksning med Neonectria angreb.

Specielt klippeædelgran (Abies lasiocarpa) og langnålet ædelgran (A. concolor) synes meget modtagelige, men vi har også set alvorlige skader i nordmannsgran (A. nordmanniana). Fortrinsvis i juletræer, men fornylig har vi besøgt nogle klippegrønt bevoksninger med nordmnansgran, hvor sygdommen havde udviklet sig så voldsomt gennem 5-6 år, at mange træer havde massive skader i form af døde skud og grene, se fotos.

Misdannelser som følge af ædelgranstammelus (Dreyfusia piceae) er et velkendt fænomen på klippeædelgran (A. lasiocarpa) i Europa. Det underlige er dog, at man sjældent finder stammelus i stort antal på kvistene med de knudeformede opsvulmninger. På europæiske Abies arter, herunder nordmannsgran og nobilis, kan bladlusene optræde i stort antal på stammer og kviste, uden at det giver anledning til nogen åbenlyse problemer. Mens i USA, hvor bladlusen er invasiv, har angreb medført store skader i A. balsamea, A. fraseri og A. lasiocarpa.

Hvide totter øverst er stammelus, forneden røde klumper af Neonectria frugtlegemer
Hvide totter på grene af nordmannsgran skyldes ædelgranstammelus (Dreyfusia piceae). Nederst på grenen ses samlinger af små røde Neonectria frugtlegemer. Det er svampen, som dræber kviste og grene i klippegrøntbevoksningen, som ses ovenfor.
Hvide belægninger af stammelus og røde Neonectria frugtlegemer
Hvide belægninger af stammelus og røde Neonectria frugtlegemer

Uanset hvilken rolle stammelus måtte spille i jeres klippeædelgran kulturer, så er Neonectria en større trussel. Specielt pga potentialet til at angribe nordmannsgran i omgivelserne. Vores anbefaling er at fjerne alle A. lasiocarpa, samt tydeligt angrebne nordmannsgran (mange døde grenspidser). Flisning og bortkørsel til afbrænding er en glimrende metode. Herefter bør I holde øje med udviklingen i den nævnte klippegrønt-bevoksning, så I kan gribe ind, hvis der viser sig nye angreb.