Dato: 14-06-2012 Emne: Insekter

Egenes udspring i 2012

Spørgsmål

Vi har modtaget flere indberetninger om dårlig beløvning af eg i juni 2012:

Dårligt beløvet egetræ på Midtsjælland juni 2012

Dårligt beløvet egetræ på Midtsjælland juni 2012

Vestsjælland

Jeg vil høre, om I har noget bud på vores pletvist uhyre dårlige udspring i egene. Det har været de samme steder i nu 2 år i træk, og jeg har observeret den første døde eg i mellemaldrende bevoksninger. Jeg har hidtil afskrevet det som frostmåler- eller egeviklerangreb uden dog at undersøge det nærmere. Har I et bud?

Midtsjælland

Vedrørende egetræernes udspring i år har jeg bemærket denne meget smukke afdeling af (hollandsk?) eg på ca. 90 år, hvor træerne er meget dårlig beløvede. Præcist samme afdeling var jeg inde i for ca. 20 år siden, hvor vi også havde et dårligt udspring i eg. Man fandt vist aldrig ud af, hvad der kunne være galt dengang. Vi må håbe, at det er et af naturens luner, og at egene kommer med Sct. Hansskud snart.

Fyn

Jeg har en egetræsskov, som for første gang viste tegn på noget unormalt sidste forår, altså forår 2011. Det så ud som om træerne var blevet "bidt" af frosten, men det undrede mig, at der samtidig var træer, som var helt uskadte - men slog det hen med, at disse sunde træer måske havde sprunget senere på foråret, og således havde undgået frosten. Dette forår 2012 er det så det samme - blot meget værre ! Træerne ser helt tynde ud i bladene, som er nærmest lysegrønne / brune, og ikke knald-grønne, som de sunde egetræer jeg har lige ved siden af. Hvad er årsagen?

Dårligt beløvede egetræer på Midtsjælland juni 2012

Dårligt beløvede egetræer på Midtsjælland juni 2012

                        

Svar

Larve af lille frostmåler

Larve af lille frostmåler

Der er formentlig tale om sommerfuglelarver, typisk lille frostmåler, men der findes en lang række arter som f.eks. egevikler, stor frostmåler, ugler m.m. som kan afløve egetræer om foråret.

En anden mulighed er en gentagelse af det fænomen, som blev observeret i 1993-94, hvor egene sprang meget dårligt ud. Her blev årsagen ikke endelig klarlagt, selvom der blev fundet små insekter, galhvepse, som udhulede knopperne.

Selvom egene reagerer på afløvningen med at sætte nye blade i slutningen af juni, så kan de stadig svækkes af bladtabet, specielt hvis insektangrebet optræder to år i træk. Afløvning påvirker også tilvæksten, idet årringene typisk er meget smalle i år med omfattende angreb af sommerfuglelarver. 

Afløvede ege i Sønderjylland juni 2012

Afløvede ege i Sønderjylland juni 2012

Sønderjylland

Observation foretaget af målehold på Danmarks Skovstatistik af ca. 50 årig egebevoksning med mange træer nærmest uden blade i Kelstrup plantage ved Kruså. Felthold på Sjælland har også set afløvede bevoksninger.

Bemærk at der på samtlige fotos fra de ramte bevoksninger er egetræer, som står fuldt beløvede. Dette er typisk for angreb af sommerfuglelarver, idet synkroniseringen mellem egens udspring og æggenes klækning er afgørende for angrebets omfang. De egetræer, som springer ud noget tid før eller efter, de små larver kommer frem, undgår afløvning.

Næsten afløvet egetræ på Midtsjælland juni 2012

Næsten afløvet egetræ på Midtsjælland juni 2012

Honningsvamp på barken af eg, som har været afløvet.

Stærkt svækkede træer bliver somme tider angrebet af honningsvamp ved basis, hvilket kan få træerne til at dø nogle år efter, at afløvningen har fundet sted.