Egens sundhed i Danmark
Udover bøg er eg den vigtigste løvtræart i Danmark, både i relation til skovbrug og natur, og arten anses normalt som robust. Skovovervågningens resultater kan give et billede af den overordnede sundhed, herunder hvilke faktorer der påvirker egens vitalitet. Men det er vigtigt at huske, at den anvendte metode med vurdering af kronernes bladfylde (se boks) har visse begrænsninger.
Bladtab og skade
I Europa har bladtabet i eg ligget nogenlunde konstant omkring 25 %, bortset fra de første år af overvågningens historie (figur 1). I Danmark ses meget stor variation i egens gennemsnitlige bladtab. Gennemsnittet lå lidt over det europæiske indtil 1999, men herefter har værdien ligget lavere.
Indberetninger fra statsskovene og observationer i langsigtede hugstforsøg har fulgt den samme tendens med generelt god sundhed i eg de seneste år. Alle overvågningsdata peger på, at den væsentligste faktor for nedsat vitalitet hos eg er forårsafløvninger forårsaget af sommerfuglelarver.
Afløvninger
Omfattende afløvninger af eg finder sted med jævne mellemrum. I de sidste 50 år har der været mindst fem episoder (Bejer 1989). Den seneste forekom i 1996-97, men lokale angreb er set i 1998-99 samt i 2003- 04 og 2012. Skadevolderen er især lille frostmåler (Operophtera brumata), samt andre sommerfuglearter (se Videnblad 8.10-21).
Afløvninger medfører en alvorlig svækkelse af de ramte ege, der forbruger energi på at sætte sommerskud som erstatning for den tabte bladmasse. Sommerskuddene angribes hyppigt af egemeldug (Micro-sphaera alphitoides), hvilket giver yderligere tab af energi.
En væsentlig følge af afløvning er tilvæksttab i angrebsårene, samt døde træer 2-5 år efter pga. angreb af honningsvamp. F.eks. angiver Boas (1923) en halvering af både årsskuddenes længde og diametertilvæksten ved kraftige angreb. Afløvede træer havde meget smalle årringe i 1996 og 1997.
De fleste træer, som døde nogle år efter afløvningerne i 1996-97, var angrebet i bark og vækstlag (kambium) af honningsvamp (se også Videnblad 8.7-24). Desuden forekom barkbiller, som dog regnes for helt sekundære. Specielt bevoksninger, som var svagt huggede, blev hårdt skadet af det efterfølgende honningsvampangreb (figur 2).
Sommertørke
Langvarig tørke kan påvirke ege trods deres dybtgående rodnet.
Sammenhængen mellem nedbør i vækstsæsonen og bladtab er signifikant, men dog ikke så tydelig som for bøg (se Videnblad 8.0-8). I 1992 kastede mange egetræer en hel del skud i sensommeren efter en flere uger lang tørkeperiode, hvilket blev synligt i bladtabscoren for 1993. I de seneste 10 år har sensommertørke i 2002, 2003 og 2006 øget egenes bladtab, i Europa endda yderligere forværret af en hedebølge i 2003.
Betydningen af tørke er størst, hvis der er stor konkurrence om vandet. I flere af de langsigtede hugstforsøg er det tydeligt, at de utyndede A-parceller har stor dødelighed i tørkeperioder. Svagt huggede bevoksninger kan imidlertid også få problemer (figur 2)
"Oak decline"
I Syd- og Mellemeuropa optræder den såkaldte "oak decline", som bedst kan oversættes som "langsom egedød". Dette syndrom er karakteriseret ved en tyndløvet krone, små og gule blade, visne grene og en generel mistrivelighed. Egene svækkes typisk over en periode på 10-15 år.
Mulige medvirkende faktorer er angreb på rødderne af Phytophthora-arter og svampen Collybia fuscipes, samt forekomst af egepragtbillen (Agrilus biguttatus), der fornylig er konstateret i Danmark. Den endelige årsagssammenhæng er ikke afklaret. I Danmark er der ikke konstateret "oak decline", og sundhedsproblemer i eg skyldes andre faktorer.
Den nationale og internationale skovovervågning giver et billede af den langsigtede udvikling i skovenes sundhed. Vurderingen er baseret på bladtab som indikator for nedsat vitalitet (se Videnblad 8.0-3). I Danmark udføres skovsundhedsvurderingen via Dammarks Skovstatistik, og data indgår i den europæiske skovovervågning (ICP). Desuden inddrages observationer fra statsskovdistrikterne og data fra forsøg, samt klimaoplysninger og beretninger om insekt- og svampeskader. I de fleste år har der været en god overens-stemmelse mellem observationerne af bladtab i overvågningspunkterne og øvrige oplysninger. |
Konklusion
Eg betragtes generelt som en sund og stabil hjemmehørende træart, der kan overvinde skader, som gør det af med andre træarter. Bøg og rødgran tåler f.eks. afløvninger ret dårligt, mens egen har evne til at gendanne kronen med sommerskud. Erfaringerne viser da også, at de fleste ege restituerer sig efter år med tørke eller afløvninger.
En vigtig forudsætning er dog, at træerne som udgangspunkt er sunde og vækstkraftige. Derfor har træer med opknebne kroner og skader efter skovning og kørsel i bevoksningerne ringere chance for at genvinde sundheden, især hvis voksestedet er på grundvandsnære jorde.
Litteratur
Bejer, B. 1989: Forstzoologi I. Forstentomologi. DSR Forlag. 119 sider.
Boas, J.E.V. 1923: Dansk Forstzoologi. Nordisk Forlag. 761 sider.
Fog, O. 1976: Tørkeskader i skovene. Skoven 8(9): 187.
Videnbladet er udgivet som en del af det fælles europæiske FutMonprojekt finansieret af Life+.
Videnblad nr.: 08.00-07
Forfattere: Iben M. Thomsen og Bruno Bilde Jørgensen